Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
greek serbian
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Σερβία arrow Οικονομικές Σχέσεις

Οικονομικές Σχέσεις

Η δυναμική της ελληνο-σερβική πολιτικής συνεργασίας αντικατοπτρίζεται και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ υφίστανται σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.


Ελληνικές Επενδύσεις στη Σερβία

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Σερβία, μετά την Αυστρία και τη Νορβηγία, βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων, για την περίοδο 2005-2011. Σημειώνεται βέβαια ότι, σε παλαιότερη αντίστοιχη ταξινόμηση των χωρών, για το διάστημα 2000-2010, η χώρα μας κατατασσόταν δεύτερη, αμέσως μετά την Αυστρία.

Οι κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης των Ελλήνων επενδυτών είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέα, ο ευρύτερος τομέας των κατασκευών και των δομικών υλικών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κλπ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η γεωγραφική διασπορά των ελληνικών επενδύσεων στο σύνολο της σερβικής περιφέρειας.

Στην αγορά της Σερβίας εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους. Οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου € 2,0 δις, το δε σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων υπερβαίνει τα € 2,5 δις.

Μεταξύ των κυριότερων Ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Σερβία περιλαμβάνονται οι: ΕΚΟ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Βερόπουλος, Ιntracom, Αlumil, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αlpha Βank, Eurobank EFG, Τράπεζα Πειραιώς, ΙΚΡΡ Ρόκας, Lamda Development, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, Όμιλος Λασκαρίδη, Isomat, Kleeman, ΕΛΒΙΑΛ, Πλαστικά Θράκης κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και κατά την περίοδο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων διατήρησαν την παρουσία τους στη σερβική αγορά, προχωρώντας βέβαια στις εκάστοτε απαραίτητες κινήσεις προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σερβία, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβίας.


Διμερείς Εμπορικές σχέσεις

Στο πεδίο των διμερών εμπορικών σχέσεων, εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και προώθησης της διμερούς συνεργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, το 2012, η Ελλάδα ήταν μόλις ο 19ος προμηθευτής της σερβικής αγοράς (€ 236,6 εκ. ή 1,6% των συνολικών σερβικών εισαγωγών) και μόλις ο 18ος προορισμός των σερβικών εξαγωγών (€128,9 εκ. ή 1,5% των συνολικών σερβικών εξαγωγών). Η κατάταξη αυτή καταδεικνύει εμφανώς την απουσία σταθερών εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την ελλιπή αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας, το 2011, οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που εισήγαγε η Σερβία, το 2011, είναι: πετρέλαια και έλαια ασφαλτούχων ορυκτών, επεξεργασμένα ($ 45,6 εκ. ή 14,9%), φρούτα και καρποί, εκτός από ελαιώδεις καρπούς, νωπά ή αποξηραμένα ($ 32,5 εκ. ή 10,6%), υποδήματα ($ 28,7 εκ. ή 9,4%), αλουμίνιο ($ 24,0 εκ. ή 7,8%) και βαφές, μπογιές, βερνίκια και συναφή προϊόντα ($ 12,3 εκ. ή 4,0%).

Αντίστοιχα, οι κυριότερες κατηγορίες σερβικών προϊόντων που εξήχθησαν στην Ελλάδα, το 2011, είναι: ζάχαρη, μολάσσα και μέλι ($ 64,9 εκ. ή 32,3%), συνθετικό καουτσούκ, ανακτημένο καουτσούκ και διάφορα απορρίμματα καουτσούκ που δεν έχει υποστεί σκλήρυνση ($ 17,3 εκ. ή 8,6%), χαρτί και χαρτόνι ($ 15,7 εκ. ή 7,8%), πολυμερή αιθυλενίου σε πρωτογενείς μορφές ($ 12,3 εκ. ή 6,1%) και προϊόντα πλατείας έλασης από σίδηρο ή χάλυβα που δεν είναι σε μορφή κράμματος, χωρίς επικάλυψη ή επιμετάλλωση ($ 9,4 εκ. ή 4,7%).


Αναπτυξιακή συνεργασία

Η Ελλάδα προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια στη Σερβία, τόσο σε πολυμερές (ΕΕ, ΣτΕ, ΟΑΣΕ κλπ.), όσο και σε διμερές επίπεδο. Η διμερής αναπτυξιακή βοήθεια έχει χορηγηθεί είτε άμεσα στη σερβική κυβέρνηση, είτε έμμεσα, μέσω της υλοποίησης μιας σειράς Έργων από ελληνικούς και σερβικούς ΜΚΟ, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.

Βασικό εργαλείο της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας που χορηγεί η χώρα μας αποτελεί το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), μέσω του οποίου έχουν ήδη χορηγηθεί περί τα € 17 εκ. για την υλοποίηση Έργων οδοποιίας (κατασκευή τμήματος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ), τηλεπικοινωνιών (διασύνδεση πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων με δίκτυο οπτικών ινών) αλλά και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τοπικών κοινωνιών (ανακαίνιση σχολείων, νοσοκομείων, διαφόρων ιδρυμάτων κλπ.) Η τελευταία περίπτωση, ειδικότερα, συμβάλλει άμεσα στη διάχυση της εικόνας της Ελλάδας ως σημαντικού χορηγού αναπτυξιακής βοήθειας στη σερβική κοινή γνώμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ελληνο-σερβικές διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την Διαδικτυακή Πύλη AGORA.


Για ειδικότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Βελιγραδίου:

Διεύθυνση: STRAHINJIĆA BANA 76, 11000 BEOGRAD
Τηλέφωνο:  (+381 11) 3231577, (+381 11) 3322338
Φαξ: (+381 11) 3249215
Email:
Internet: www.agora.mfa.gr

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 25 Μάιος 2017

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Facebook
FlickrYouTubePinterest
TwitterRSSGoogle+Foursquare

Διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Eλληνικές εισαγωγές

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση