Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
greek serbian
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Σερβία arrow Πολιτιστικές και Μορφωτικές Σχέσεις

Πολιτιστικές και Μορφωτικές Σχέσεις

Πολιτιστικές σχέσεις

Ο πολιτισμός αποτελεί προνομιακό πεδίο προώθησης των διμερών σχέσεων. Kύριο φορέα προαγωγής των σχέσεων των δύο χωρών στον μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο συνιστά η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Κεντρική θέση καταλαμβάνει επίσης ο Πύργος Νεμπόισα, o οποίος φιλοξενεί μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή.  Επιπροσθέτως, η Νέα Ελληνική διδάσκεται σε σειρά Πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και σε ορισμένα δημοτικά σχολεία και λύκεια ειδικής κατεύθυνσης, παράλληλα με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.
Στην ενότητα αυτή μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για την Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τον Πύργο Νεμπόισα, τις ελληνικές σπουδές στη Σερβία, καθώς και για τις παρεχόμενες υποτροφίες σπουδών.

1. Εστία Βελιγραδίου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Εστία Βελιγραδίου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (EIΠ) στο Βελιγράδι αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπτυγμένες σχέσεις των δύο χωρών στο μορφωτικό επίπεδο και συμβάλει στην σύσφιγξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

Στην Εστία του ΕΙΠ λειτουργούν τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής και οργανώνονται σε τακτική βάση πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Πρεσβεία και τοπικούς μορφωτικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Πολιτιστικός Σύμβουλος της Εστίας: κ. Νίκος ΤΣΙΤΣΙΜΕΛΗΣ

Διεύθυνση: Resavska 34, Βελιγράδι, Τ.Κ. 11000

Τηλ: (+381) 11 30 38 113

Email:

Ιστοσελίδα: http://hfc-worldwide.org/belgrade/

Facebook:
https://www.facebook.com/hfkbeograd/

2. Ο Πύργος Nεμπόισα – Τόπος Μαρτυρίου Ρήγα Φεραίου

Ο Ρήγας Bελεστινλής (1757-1798), του οποίου το όραμα για τη συναδέλφωση των βαλκανικών λαών και την εδραίωση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενέπνευσε τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής, αλλά και της Σερβικής Επανάστασης, ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνελήφθη στην Τεργέστη την 1η Δεκεμβρίου 1797. Στις 10 Μαίου 1798 παραδόθηκε στην οθωμανική φρουρά του Βελιγραδίου και φυλακίστηκε στον πύργο Νεμπόισα, στις όχθες του Δούναβη, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 24 Ιουνίου 1798.

Σήμερα το ιστορικό αυτό μνημείο έχει αναστηλωθεί και μετατραπεί σε μουσείο, αφιερωμένο στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων και στη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. Οι σχετικές εργασίες συγχρηματοδοτήθηκαν από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic Aid) του Υπουργείου Εξωτερικών (η ελληνική συνολική οικονομική συνεισφορά ανήλθε σε περίπου 1,8 εκ Ευρώ) ενώ την επιστημονική επίβλεψη, από ελληνικής πλευράς, είχε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το όλο εγχείρημα είχε ως στόχο τη συντήρηση ενός σημαντικού μνημείου της ιστορίας των Βαλκανίων, και την προβολή των διαχρονικών ιδεών του πρωτομάρτυρα της ελληνικής επανάστασης για την συνεργασία των βαλκανικών λαών επί τη βάσει κοινών αξιών.

Ο Πύργος Νεμπόισα εξελίσσεται σήμερα σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του Βελιγραδίου, παρουσιάζοντας υψηλή επισκεψιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Πύργου Νεμπόισα, πιέστε εδώ


3. Σπουδές Ελληνικής Γλώσσας στη Σερβία

Στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου υφίσταται ήδη από το 1995 το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών. Η ελληνική γλώσσα επίσης διδάσκεται στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Βελιγραδίου και Νις καθώς και στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου στο Νόβι Σάντ. Τελευταία, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται και στην Ανωτέρα Σχολή Τουρισμού στο Νέο Βελιγράδι.

Σχετικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε διάφορα σχολεία ανά την Σερβία (Φιλολογικό Γυμνάσιο στο Sremski Karlovci, Πειραματικό Γυμνάσιο Jovan Jovanovic Zmaj στο Νόβι Σαντ, Δημοτικό Σχολείο Svetozar Miletic στο Zemun, Δημοτικό Σχολείο Dragoljo Dudic στη Zvezdara, Γυμνάσιο Bora Stankovic στη Νις και Γυμνάσιο Stefan Sremac στη Νις).

Για ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, μαθήματα γίνονται επίσης στην Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθώς και στο Περιφερειακό κέντρο επιμόρφωσης εργαζομένων στη Νις.

Τέλος, λειτουργεί και Τμήμα Μητρικής Γλώσσας για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών (των οποίων ένας γονέας έχει ελληνική καταγωγή), όπου μπορούν να μάθουν γραφή και ανάγνωση της ελληνικής ως μητρικής γλώσσας.

Για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα αρμόδιο είναι το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης με έδρα τη Μαριούπολη Ουκρανίας.

Πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου Μητρικής Γλώσσας κατά το σχολικό έτος 2014-2015


4. Υποτροφίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες της ελληνικής κυβέρνησης, παρακαλούμε επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:

1) Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

2) Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ζητήματα εκπαίδευσης – υποτροφιών στη Σερβία, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Σερβικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 26 Ιούνιος 2018

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Facebook
FlickrYouTubePinterest
TwitterRSSGoogle+Foursquare

Διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Eλληνικές εισαγωγές

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση