Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
greek english
Ανακοίνωση Η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Προξενικό Γραφείο θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Announcement: Announcement regarding arrivals from foreign countries to Greece

Πολιτικές Σχέσεις

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικές, έχουν δε σημαντική ιστορική διάσταση, από τον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μέχρι τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Στενή συνεργασία υφίσταται  σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, ΝΑΤΟ και Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και σε πλαίσιο περιφερειακών Οργανισμών. Κάθε έτος καταγράφονται συχνές ανταλλαγές επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά και επαφές εργασίας σε πολιτειακό, κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Τακτικές επίσης είναι οι διαβουλεύσεις υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και η εκατέρωθεν συμμετοχή σε διοργανώσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ή δεξαμενών σκέψης.

Το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι ελληνικές πρωτοβουλίες πολυμερούς διπλωματίας μέσω τριμερών/τετραμερών σχημάτων συνεργασίας, η πρόοδος της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, η ενεργειακή διπλωματία της ευρύτερης περιφέρειας της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θέματα ιδιαίτερα προσφιλή στη βρετανική κοινή γνώμη, τα οποία παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και συνιστούν αφορμή τακτικού διαλόγου με τη χώρα μας. Συνεργασία υφίσταται επίσης στον τομέα της άμυνας, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της περιστολής της παράτυπης μετανάστευσης.

Τέλος, υφίσταται παραδοσιακά άριστη σχέση αλληλοϋποστήριξης υποψηφιοτήτων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020