Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
greek english
Αρχική arrow Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο arrow Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια

Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια

Η Ελλάδα αριθμεί στο Ην. Βασίλειο περίπου 130.000 - 150.000 μόνιμα εγκατεστημένους ομογενείς, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, με κέντρο την Αρχιεπισκοπή Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας. Δραστηριοποιούνται 20 ελληνικοί πολιτιστικοί, φιλανθρωπικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι Στην Ελλάδα, η πολιτιστική παρουσία του Ην. Βασιλείου προωθείται κυρίως μέσω του Βρετανικού Συμβουλίου.

Στην ανώτατη εκπαίδευση υπάρχει σημαντική ελληνική παρουσία σε διδακτικό επίπεδο. Λειτουργούν επτά έδρες νεοελληνικών και βυζαντινών σπουδών στα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, East Anglia, Royal Holloway, Birmingham, King’s College και London School of Economics και δύο Κέντρα Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμιο Bristol και Reading.

Η ελληνική ναυτιλιακή παρουσία και δραστηριότητα παραμένει σημαντική για την οικονομική ζωή του Ην. Βασιλείου.  Παρά την έντονη τάση μεταφοράς ναυτιλιακών γραφείων στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια, τα ευρισκόμενα σε Λονδίνο ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία υπολογίζονται σήμερα σε 75-80.

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020