Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο arrow Νέα arrow Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εν όψει σύσκεψης με εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων με θέμα το Brexit (ΥΠΕΞ, 24 Ιουλίου 2019)

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εν όψει σύσκεψης με εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων με θέμα το Brexit (ΥΠΕΞ, 24 Ιουλίου 2019)

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η εκλογή του Boris Johnson στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα άτακτο Brexit. Αυτό σημαίνει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και ότι εμείς πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε για όλες τις πτυχές αυτής της εξόδου. Αυτό αφορά τις σχέσεις μας στο οικονομικό επίπεδο, στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τις σχέσεις που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις εκεί αρχές, τις σχέσεις τις οποίες θα έχουν οι Βρετανοί πολίτες που μένουν στην Ελλάδα με τις εδώ αρχές, τα φορολογικά θέματα, την επάρκεια των φαρμακείων μας με φάρμακα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μία σειρά από άλλα ζητήματα, ώστε να μειώσουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτή η άτακτη αποχώρηση.

Θέλω να πω ότι για εμάς, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία αποδυναμώνει την ΕΕ και ότι θα παλέψουμε σε πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνει με τον ομαλότερο και τον προσφορότερο και για τα δύο μέρη τρόπο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, έως τις 31 Οκτωβρίου, οφείλει να είναι -και θα είναι- προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε οι κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι οι μικρότεροι δυνατοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκαλέσατε σήμερα μια σύσκεψη με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η σημερινή σύσκεψη έχει στόχο την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού δημοσίου για αυτό άτακτο Brexit. Υπάρχει μια λίστα από εκατοντάδες εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να δούμε στην περίπτωση άτακτού BREXIT και να αναλάβουμε εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε στις 31 Οκτωβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα να μην είναι απροετοίμαστη.