Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο
Ανακοίνωση: Το Προξενικό γραφείο στο Λονδίνο και οι Άμισθες Προξενικές Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο arrow Νέα arrow Ενημέρωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου για τις επαφές του στο Λονδίνο

Ενημέρωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου για τις επαφές του στο Λονδίνο

Γ. Προβόπουλος
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 και ότι θα καταστεί στη συνέχεια –λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης – όλο και πιο ελκυστική ως προορισμός των επενδυτών, υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στα πλαίσια της ενημέρωσης των ελλήνων δημοσιογράφων που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, με την ολοκλήρωση των επαφών του με ΜΜΕ και επενδυτικές τράπεζες.

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «πάρα πολύ επιτυχημένη» την επίσκεψή του στη Βρετανία, αποδίδοντας την επιτυχία της και στο γεγονός ότι  πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη χρονική στιγμή και σε συνεργασία με την Πρεσβεία στο Λονδίνο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά να ακούσει και τη δική μας οπτική γωνία και να διασταυρώσουν πληροφορίες. Τους ενημέρωσα για τις λεπτομέρειες όσον αφορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις, είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης διαφυλάχτηκε απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τόνισε ότι εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτό, θα είχε προκληθεί πανικός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα μετατρεπόταν άμεσα σε συστημικό. 
  
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ανέπτυξε στους συνομιλητές του την αισιοδοξία για το μέλλον, αισιοδοξία που βασίζεται καταρχήν στη δέσμευση της κυβέρνησης συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Εξίσου ενθαρρυντικός παράγοντας –είπε -είναι η πρόοδος που διαπιστώνεται ήδη στην εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως σε τομείς όπως η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας), αλλά και η οικοδόμηση ενός ισχυρού και σταθερού τραπεζικού συστήματος. Την ίδια αισιοδοξία επιτρέπει εξάλλου η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη από την πλευρά των δανειστών και η ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, βούληση που θεωρείται δεδομένη εφόσον η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιδεικνύει βούληση υλοποίησης του προγράμματος.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιχείρησε τον απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η οποία αντανακλάται ήδη στη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών δεικτών, στην αύξηση των εξαγωγών, την επιστροφή των καταθέσεων και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η πρόοδος αυτή, τόνισε, δεν θα ήταν δυνατή εάν είχε καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο στην Ελλάδα – σε αντίθεση με άλλες χώρες – δεν ήταν η πηγή προβλημάτων, υπέστη όμως τις συνέπειες της κρίσης. Σήμερα, συνέχισε ο κ. Προβόπουλος,  στον τραπεζικό τομέα, λαμβάνει χώρα μία γιγαντιαία αναδιάταξη του τραπεζικού τοπίου, με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να χρηματοδοτηθεί η οικονομική δραστηριότητα που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη, στις αρχές του 2014. Όλα τα ανωτέρω επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι είπε ο κ. Προβόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και πολύ δουλειά διότι, οι αγορές εάν αντιληφθούν χαλάρωση, μπορεί να γυρίσουν ανά πάσα στιγμή.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα που συνάντησε στις συναντήσεις του με τα ΜΜΕ, είπε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από κορυφαίους δημοσιογράφους των FT και του ECONOMIST με τους οποίους συναντήθηκε. Πήγαμε πολύ καλά, δώσαμε πειστικές απαντήσεις και ήταν ευχαριστημένοι είπε ο κ. Προβόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2013
Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0