Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο arrow Νέα arrow Ενημερωτική ημερίδα Υπουργείου Εξωτερικών, Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Οργανισμού Enterprise Greece για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (ΥΠΕΞ, 6.3.2019)

Ενημερωτική ημερίδα Υπουργείου Εξωτερικών, Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Οργανισμού Enterprise Greece για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (ΥΠΕΞ, 6.3.2019)

Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2019

Ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2019 η ενημερωτική ημερίδα για το BREXIT και τις επιχειρήσεις, με θέμα: «No Deal Brexit: Προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης και των ελληνικών επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκδήλωση είχε αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και τον Οργανισμό Enterprise Greece. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην περίπτωση αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (no deal), στις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, στα νομοθετικά, διοικητικά ή άλλα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η δημόσια διοίκηση για την αντιμετώπιση τους και στα βήματα που θα πρέπει να κάνουν επιχειρηματικοί, επαγγελματικοί, οικονομικοί φορείς και, ιδίως, οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες και σοβαρές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την έναρξη των εργασιών η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κα Σία Αναγνωστοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό, σκιαγραφώντας τις πολύ-επίπεδες προετοιμασίες της Δημόσιας Διοίκησης για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κ. Μίχαλος και ο Διευθυντής Έρευνας και Μελετών του Enterprise Greece, κ. Ι. Ρέτσας. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Céline Gauer.

Παρεμβάσεις αναφορικά με τις προκλήσεις και επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit στους τομείς εμπορίου, αγροτικών προϊόντων και τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών πραγματοποίησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής.

Ακολούθησε θεματική συζήτηση ερωτήσεων και απαντήσεων κατά την οποία εξετάσθηκαν τα προπαρασκευαστικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων, συμπληρωματικά προς τις κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις του Brexit για τη χώρα μας στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, των αγροτο-διατροφικών προϊόντων και του τουρισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για το Brexit www.brexit.gov.gr στην οποία έχουν αναρτηθεί απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και δίνεται η δυνατότητα απευθείας υποβολής νέων λεπτομερέστερων ερωτήσεων.