Κυριακή, 18 Απριλίου 2021
greek german
Αρχική arrow Υπηρεσίες arrow Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Ταξίδι

1. Σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδέψω με την ταυτότητα μου (νέου τύπου);

Η επίδειξη ελληνικού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, επαρκεί ως «ταξιδιωτικό έγγραφο» για τις εξής χώρες: ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΑΝΔΟΡΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (ΓΙΑ 1 ΜΗΝΑ), ΒΕΛΓΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΜΑΛΤΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΜΟΝΑΚΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, π.Γ.Δ.Μ., ΠΟΛΩΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ (ΓΙΑ 1 ΜΗΝΑ), ΤΣΕΧΙΑ, ΦΙΛΑΝΔΙΑ.

2. Πόσο κοστίζει η έκδοση διαβατηρίου ;

Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος τους: € 73,60 Για τους υπολοίπους: € 84,40

3. Ποια είναι η διάρκεια ισχύος του ελληνικού διαβατηρίου ;

Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος τους, το διαβατήριό τους ισχύει για 3 χρόνια. Για όλους τους άλλους, ισχύει για 5 χρόνια. Μετά τη λήξη του διαβατηρίου σας, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την έκδοση νέου διαβατηρίου. Το παλιό σας διαβατήριο δεν μπορεί να ανανεωθεί.

4. Σε πόσο καιρό θα παραλάβω το διαβατήριό μου ;

Το νέο σας διαβατήριο παραδίδεται υπό κανονικές συνθήκες σε 1 μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Όμως, κάποιες φορές σημειώνονται καθυστερήσεις στην ταχυδρόμηση των αιτήσεων, ενώ ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται από την Αστυνομία για ειδικούς λόγους (π.χ. φωτογραφία μη αποδεκτή από το σύστημα, στρατολογικές εκκρεμότητες κλπ). Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύουμε να μην προγραμματίζετε ταξίδια αν δεν έχετε στα χέρια σας το νέο διαβατήριο. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή με επιβάρυνση 5,00 Ευρώ.

5. Πώς θα παραλάβω το διαβατήριό μου ;

Ένα μήνα μετά την αίτηση που υποβάλατε, μπορείτε να μάθετε αν έχει έρθει το διαβατήριό σας επισκεπτόμενοι το σύνδεσμο Παραλαβή Διαβατηρίου. Αν είστε ενήλικος, το διαβατήριό σας το παραλαμβάνετε εσείς προσωπικά. Αν επιθυμείτε να το παραλάβει άλλος, θα πρέπει να έχει στα χέρια του εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από εσάς και με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής σας. Διαβατήριο ανηλίκου παραλαμβάνεται από τον έναν εκ των γονέων. Αν το παραλάβει άλλος, πρέπει να έχει στα χέρια του εξουσιοδότηση που θα έχει υπογράψει ένας από τους γονείς και με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

6. Τι πρέπει να κάνω αν χάσω ή μου κλέψουν το διαβατήριό μου ;

Πρέπει να κάνετε δήλωση στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου, όπου χάθηκε ή εκλάπη το διαβατήριό σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσέλθετε στην Προξενική Αρχή, έχοντας μαζί σας το Δελτίο της Αστυνομικής σας Ταυτότητας, που να έχει εκδοθεί τα τελευταία 15 χρόνια και όπου τα προσωπικά σας στοιχεία που αναγράφονται δεν θα έχουν αλλάξει. Αν δεν έχετε Αστυνομική Ταυτότητα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, ελληνικό ή γερμανικό, που να εμπεριέχει την φωτογραφία σας (π.χ. δίπλωμα οδήγησης). Αν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω, πρέπει να προσέλθετε με έναν μάρτυρα, για βεβαίωση της ταυτοπροσωπίας σας.

Μετοικεσία

7. Ποιά μέσα μεταφοράς δικαιούμαι να μεταφέρω στην Ελλάδα;

- Ένα επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννιά (9) θέσεων περιλαμβανομένου και του οδηγού (ή ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο), καθώς και το ρυμουλκούμενο από αυτό όχημα.
- Ένα ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο (δεν επιτρέπεται αν εισάγεται και αυτοκινούμενο τροχόσπιτο).
- Ένα μοτοποδήλατο ή μία μοτοσικλέτα.
- Ένα σκάφος αναψυχής.
- Ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

8. Το αυτοκίνητο πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι στην κατοχή μου;

Το Πιστοποιητικό μετοικεσίας αφορά αποκλειστικά την εισαγωγή στην Ελλάδα Ι.Χ. αυτοκινήτου ή άλλου μέσου μεταφοράς, χωρίς καταβολή τέλους ταξινόμησης, το οποίο όμως πρέπει υποχρεωτικά να ευρίσκεται στην κατοχή του/της ενδιαφερομένου/νης για μετοίκηση, έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν την υπογραφή της δήλωσης μετοικούντος και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού μετοικεσίας

9. Είναι υποχρεωτικό ή όχι να «ξεδηλωθώ» (abmelden) προκειμένου να κάνω μετοικεσία;

Εφόσον από τα στοιχεία που προσκομίζετε προκύπτει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση του Πιστοποιητικού Μετοικεσίας, δεν χρειάζεται να έχετε «ξεδηλωθεί» (abmelden).

10. Πόσο χρονικό διάστημα ισχύει το Πιστοποιητικό Μετοικεσίας;

Το πιστοποιητικό μετοικεσίας ισχύει για δώδεκα (12) μήνες.

11. Πώς θα βγάλω ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας για το όχημα που θα φέρω στην Ελλάδα κατά την μετοικεσία μου;

Κατά την είσοδό σας στην Ελλάδα πρέπει κατ’ αρχήν :
α. το όχημά σας να φέρει απαραιτήτως κανονικές γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας (όχι προσωρινής κυκλοφορίας: Zoll) και
β. να προμηθευτείτε από τις συνοριακές τελωνειακές αρχές το «Έντυπο Πρώτης Εισόδου».

Από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου του οχήματος, έχετε ένα (1) μήνα προθεσμία για να εμφανισθείτε στις τελωνειακές αρχές της περιοχής κατοικίας σας στην Ελλάδα, για να προσκομίσετε το πιστοποιητικό μετοικεσίας και το έντυπο πρώτης εισόδου του αυτοκινήτου και να ζητήσετε την ταξινόμηση του οχήματός σας και την έκδοση των ελληνικών πινακίδων κυκλοφορίας.

12. Τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων κατά το ταξίδι μου στην Ελλάδα;

Μπορείτε να πληροφορηθείτε τους ισχύοντες «Υγειονομικούς και άλλους όρους που εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς» πατώντας εδώ.