Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019
greek german
Η Πρεσβεία

Εκδήλωση

Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2018

Tο ίδρυμα Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού πραγματοποίησε εκδήλωση στο Freien Universität Berlin, στις 20 Μαρτίου 2018. Η εκδήλωση αφορούσε την παρουσίαση της δημοσίευσης της γερμανικής μετάφρασης του βιβλίου «548 ημέρες με άλλο όνομα. Θεσσαλονίκη 1943 – Μνήμες πολέμου» της Rosina Asser Pardo, η οποία κατά τη γενοκτονία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης  παρέμεινε κρυμμένη από τον Φεβρουάριο του 1943 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 στο σπίτι Χριστιανών συμπολιτών της στην καρδιά της πόλης.

Ο Καθηγητής  Δρ. Μίλτος Πεχλιβάνος, διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Ελλάδας, καλωσόρισε τους επισκέπτες. Ο χαιρετισμός του  Πρέσβη της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Δασκαρόλη  επικεντρώθηκε στον ανθρωπισμό, ο οποίος στην ιστορία της Ροζίνας υπερνίκησε το φόβο του θανάτου.  Όταν οι άνθρωποι βάζουν τη ζωή του άλλου πάνω από το φόβο για τη δική τους ζωή « Το φώς πάντα θα νικάει το σκοτάδι». Ο Dr. Ulrich Baumanns, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas, σκιαγράφησε εν συντομία την ιστορία της Θεσσαλονίκης των άλλοτε «Ιεροσολύμων των Βαλκανίων».

Η ανάγνωση πραγματοποιήθηκε – όχι όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί -από με την Esther Zimmering, αλλά από τον αδελφό της David Zimmering, επίσης ηθοποιό, και συγγραφέα και την ηθοποιό Mariam Kurth.

Η ίδια η Ροζίνα δεν ήταν σε θέση να παρευρεθεί στην εκδήλωση για λόγους υγείας - αλλά ανάμεσα στους περισσότερους από 120 παραβρισκόμενους, ήταν  τα παιδιά της, Victor και  Gina Asser, καθώς και μία από τις εγγονές της.