Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
greek german
Η Πρεσβεία
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Η Πρεσβεία arrow Νέα arrow Ελληνο-γερμανική συναυλία στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορχηστρών Νέων «Young Euro Classic» στο Βερολίνο.

Ελληνο-γερμανική συναυλία στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορχηστρών Νέων «Young Euro Classic» στο Βερολίνο.

Πέμπτη, 01 Αύγουστος 2019

Young Euro


Στην μεγάλη αίθουσα του ιστορικού κτιρίου συναυλιών (Konzerthaus) του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου συναυλία των δύο Ορχηστρών Δωματίου Νέων, «Underground Youth Orchestra»  από την Αθήνα και «Julius Stern» του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Βερολίνου (UdK ­ Berlin) υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου διευθυντή ορχήστρας Christoph Eschenbach.

Για πρώτη φορά συμμετείχε Ελληνική Ορχήστρα Νέων στο Φεστιβάλ και μάλιστα κατά την 20η επέτειό του. Ήταν μία πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Φεστιβάλ, κ. Willi Steul, ο οποίος είχε δηλώσει προ μηνών, ότι επιθυμία του ήταν αφενός να τιμήσει την Ελλάδα ως κοιτίδα της Ευρώπης του πνεύματος, της Δημοκρατίας και του Θεάτρου, αλλά και αφετέρου να αντιδράσει στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε η χώρα μας από τον γερμανικό Τύπο και τη γερμανική πολιτική την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το ρεπερτόριο της συναυλίας ήταν αφιερωμένο σε θέματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, με αποσπάσματα από τα έργα «Τα πλάσματα του Προμηθέα», «Φαντασία για χορωδία και ορχήστρα» και «Ορφέας και Ευρυδίκη» των Ludwig van Beethoven και Christoph Willibald Gluck, αντιστοίχως, καθώς και έργα της νεώτερης ελληνικής μουσικής παραγωγής: επρόκειτο για τους «Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα και σε παγκόσμια πρεμιέρα, τη «Σουίτα Ζορμπάς για φλάουτο και ορχήστρα», του Μίκη Θεοδωράκη.

Η σύμπραξη νέων Ελλήνων και Γερμανών μουσικών ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Οι δύο ορχήστρες μαζί με τους ΄Ελληνες σολίστ: Στάθη Καραπάνο, φλάουτο και Τριαντάφυλλο Λιώτη, πιάνο ενθουσίασαν το κοινό. Μαγική στιγμή της συναυλίας το ντουέτο του Στάθη Καραπάνου και της Χριστίνας Μαριακάκη. Οι νέοι μουσικοί με κέφι και ταλέντο συνεργάστηκαν για μια εξαιρετική συναυλία υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου.

Η μεγάλη αίθουσα συναυλιών (Konzerthaus) του Βερολίνου,  χωρητικότητας 1600 θέσεων, ήταν κατάμεστη και το κοινό επιβράβευσε με θερμό χειροκρότημα το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.