Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019
greek german
Η Πρεσβεία
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Η Πρεσβεία arrow Νέα arrow Παρουσίαση Βιβλίου «Το Βερολίνο στη Μεσόγειο»

Παρουσίαση Βιβλίου «Το Βερολίνο στη Μεσόγειο»

Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2018

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία, πραγματοποίησε  εκδήλωση στους χώρους της Ιταλικής Πρεσβείας στις 29 Αυγούστου 2018, στην οποία ο Ιστορικός της Τέχνης και συγγραφέας Prof. Horst Bredekamp παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Berlin am Mittelmeer».

Ο Διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Prof. Luigi Reitani καλωσόρισε τους επισκέπτες. Ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης στον χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στην αξία της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παρότι η αρχιτεκτονική του Βερολίνου βασιζόταν ως επί τo πλείστον σε ιταλικά πρότυπα με την Πύλη του Βρανδεμβούργου γίνεται εμφανής η επιρροή της αρχιτεκτονικής της Αρχαίας Ελλάδας. Η αντιπαραβολή με την πύλη του Eosander  στα ανάκτορα του Βερολίνου - με την τεράστια ρωμαϊκή αψίδα θριάμβου- τοποθετεί το Βερολίνο σε ένα τόξο ανάμεσα σε δύο καθοριστικά σημεία: τη Ρώμη και την Αθήνα. Τα αριστοτεχνήματα της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, καθώς και τα ορατά ίχνη της γόνιμης ανταλλαγής τους, αποτελούν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά,  την προέλευση και την παιδεία μας.

Ο καθηγητής Horst Bredekamp στην ομιλία του παρουσίασε με εντυπωσιακό τρόπο την επιρροή της Αρχαιότητας στην ανάπτυξη της Αρχιτεκτονικής του Δυτικού Κόσμου μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά οι  αρχιτεκτονικές μορφές που καθορίζουν τα αρχιτεκτονικά μνημεία του Βερολίνου, αλλά  και η πολιτική τους και ιστορική τους διάσταση.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου «Berlin am Mittelmeer» παρετέθη δεξίωση   στους περισσότερους από 120 συμμετέχοντες στην εκδήλωση.