Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
Η Ελλάδα στο Λίβανο arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με Υπουργό Εξωτερικών Λιβάνου, G. Bassil (Νέα Υόρκη, 20.09.2017)

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με Υπουργό Εξωτερικών Λιβάνου, G. Bassil (Νέα Υόρκη, 20.09.2017)

Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017

Στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Gebran Bassil.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τo άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Κυριάρχησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε το περιεχόμενο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας το κεκτημένο της Διάσκεψης της Ρόδου για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου στον πολιτιστικό-μορφωτικό τομέα, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο πανεπιστημίων, αλλά και η σκοπιμότητα οικοδόμησης μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περαιτέρω, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συγκληθεί η επόμενη συνάντηση στο προσεχές διάστημα.

Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο κ. Υπουργός προσκάλεσε τον Λιβάνιο ομόλογό του να συμμετάσχει στη 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά και στην 3η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα που θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου 2018.

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση