Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018
greek serbian
Αρχική arrow Σπουδές στην Ελλάδα arrow Εκμάθηση Ελληνικής arrow Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2016

Πάγιο αίτημα όλων των σπουδαστών της ελληνικής γλώσσας  στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό υπήρξε η καθιέρωση ενός επισήμως αναγνωρισμένου κρατικού Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Το πιστοποιητικό καθιερώθηκε επισήμως το Νοέμβριο του 1988 (Προεδρικό Διάταγμα 363/15.10.1988). Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα επίπεδα γλωσσικής επάρκειας, ενώ παράλληλα εξετάζονται και τέσσερις ικανότητές τους, και συγκεκριμένα η παραγωγή και κατανόηση γραπτού λόγου και η παραγωγή και κατανόηση προφορικού λόγου. Οι εξετάσεις σε κάθε επίπεδο διεξάγονται μία φορά ετησίως, στα μέσα Μαΐου. Οι εγγραφές ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και διαρκούν έως τα μέσα Μαρτίου.

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) είναι ο αποκλειστικός αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, με τη βοήθεια των τοπικών φορέων (εξεταστικών κέντρων). Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, το ΚΕΓ στοχεύει στη στήριξη και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στην οργάνωση προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς, στη στήριξη διδασκάλων της Ελληνικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην παραγωγή όλου του σχετικού υλικού που μπορεί να συνεισφέρει στην προώθηση και τη διεύρυνση της απήχησης της ελληνικής γλώσσας.

Το Κέντρο είναι επίσης εξουσιοδοτημένο να διεξάγει εξετάσεις για το «Πιστοποιητικό ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς». Οι εξετάσεις αυτές απευθύνονται σε επαγγελματίες/ επιχειρηματίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα και επομένως είναι απαραίτητο να αποδείξουν την επάρκεια της ελληνομάθειάς τους. Οι εξετάσεις διενεργούνται τρεις φορές το χρόνο: Τον Ιανουάριο, το Μάιο και το Νοέμβριο.

Επισημαίνεται ότι αρμόδιοι φορείς για τη διοργάνωση των εξετάσεων πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας στη Σερβία είναι η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Νις.

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Το ΚΕΓ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την Πύλη για την ελληνική γλώσσα, με σκοπό τη στήριξη της μελέτης και της διδασκαλίας της Ελληνικής. Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, δασκάλους, καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ελληνική γλώσσα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Στόχος της Πύλης είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό περιβάλλον για: τη στήριξη και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή· τη διδασκαλία της Ελληνικής ως μητρική και ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα· τη στήριξη της έρευνας· την παραγωγική χρήση της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας


Τέλος, το ΚΕΓ πραγματοποιεί κάθε χρόνο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Διαδρομές» για την πιστοποίηση των διδασκομένων την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα. Το πρόγραμμα έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών και αποτελεί το μόνο συστηματικό πρόγραμμα που πιστοποιεί επίσημα, με τίτλο του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, τους διδάσκοντες σε τμήματα ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, όπου λειτουργεί και ως διδακτική επάρκεια.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων.

Κάθε σχετική πληροφορία μπορείτε να βρείτε στο: www.greek-language.gr/routes.

Πηγή: Greek News Agenda

Η Ελληνική Πρεσβεία Βελιγραδίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Facebook
FlickrYouTubePinterest
TwitterRSSGoogle+Foursquare

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Eλληνικές εισαγωγές

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση