Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
greek spanish
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη

Ιστορία

Οι πρώτες προσπάθειες εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, ανάγονται ήδη στο 1834 οπότε η Ισπανία ανακοίνωσε το άνοιγμα Διπλωματικής Αποστολής στην Αθήνα και όρισε τον Mariano Montalvo ως Επιτετραμμένο της. Η Ελλάδα άνοιξε την πρώτη Διπλωματική Αποστολή της στη Μαδρίτη το 1837 και όρισε επικεφαλής τον Ανδρέα Μεταξά. Ο Ανδρέας Μεταξάς με καταγωγή από την Κεφαλονιά, συμμετείχε στην επανάσταση του 1821, πρωτοστάτησε στην εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ενώ ανέπτυξε πολυσχιδή πολιτική δράση από το 1839 οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την παραμονή του στην Ισπανία. Αποκορύφωμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας υπήρξε η ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 1843.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών είτε περιθωριοποιούνταν είτε διακόπτονταν. Ωστόσο από το 1935 οι δυο χώρες διατηρούν αδιάλειπτα διπλωματικές σχέσεις.

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις δυο μεσογειακές χώρες μας τη δεκαετία του ’70 και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα τη δεκαετία του ’80 οδήγησε στην ανάπτυξη πολυεπίπεδων σχέσεων συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα και έκτοτε οι δύο χώρες διατηρούν σχέσεις εξαιρετικής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.


Αυτή η Κατηγορία είναι προς το παρόν κενή