Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
greek turkish
Γενικό Προξενείο Σμύρνης

Γενικές Πληροφορίες

Γενικές Πληροφορίες

Περιφέρεια Δικαιοδοσίας

Η αρμοδιότητα του Γενικού Προξενείου Σμύρνης εκτείνεται στους εξής 12 νομούς της δυτικής και νοτιοδυτικής  Τουρκίας: Αφιόν (Ακρωϊνός-Νικόπολις), Αττάλεια, Αϊδίνιο (Τράλλεις), Μπουρντούρ (Πολυδώριο), Ντενιζλί (Λαοδίκεια), Σπάρτη, Σμύρνη, Κιουτάχεια (Κοτύλαιον), Μαγνησία, Μούγλα (Μόβολλα), Ουσάκ (Τεμενοθύραι), Μπαλικεσίρ.

Ιστορία Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη


Το Γενικό Προξενείο  της Σμύρνης  ιδρύθηκε το έτος 1877. Μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Φωτεινής και κατεστράφη από την πυρκαγιά, η οποία έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής και αρμενικής συνοικίας της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922.

Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης. Στις 24 Οκτωβρίου 1955 παρεδόθησαν από τον Νομάρχη Σμύρνης, ο οποίος διέκοψε την δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, τα κλειδιά του νεοκλασικού κτηρίου που είχε κληροδοτήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Στο ιδιόκτητο διατηρητέο αυτό κτίριο, επί της ιστορικής προκυμαίας της Σμύρνης, στεγάστηκαν το Γενικό Προξενείο και η Προξενική Κατοικία μέχρι τον Αύγουστο του 2003. Στη συνέχεια, λόγω διάγνωσης στατικών προβλημάτων, το Γενικό Προξενείο  μεταστεγάσθηκε σε πολυκατοικία, κοντά στο διατηρητέο κτίριο, πάντα επί της ιστορικής προκυμαίας.

Τον Δεκέμβριο του 2011 υπεγράφη σύμβαση εκπόνησης μελέτης για την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου και τον Φεβρουάριο του 2015 υπεγράφη σύμβαση για την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του κτηρίου, στο οποίο πρόκειται να μετεγκατασταθούν τα γραφεία, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών. Μετά τη χορήγηση οικοδομικής αδείας από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές, οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015. Την έναρξη των οικοδομικών εργασιών ευλόγησε ο Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την επίσκεψή του στη Σμύρνη και Έφεσο, στις 8 Μαΐου 2015. Βάσει της υπογραφείσης σύμβασης αναπαλαίωσης του κτηρίου, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ενάμισυ περίπου χρόνο.

Στο Γενικό Προξενείο Σμύρνης ανήκουν επίσης ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Ολλανδικό κράτος για 99 χρόνια, στον οποίο τελούνται τακτικά λειτουργίες, καθώς και το Ελληνικό Ορθόδοξο Νεκροταφείο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Σμύρνης, στο χώρο του οποίου ευρίσκεται παρεκκλήσιο-οστεοφυλάκιο. Από τον Σεπτέμβριο του 2013, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τοποθέτησε ως μόνιμο Εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 21 Μάιος 2015
Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Sismanoglio Megaro

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Tumblr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube
RSS 2.0