Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
greek turkish

Γενικά

Η Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει σταθερά την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας με την Τουρκία. Η εξομάλυνση και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πέραν της σημασίας της στο διμερές επίπεδο, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να αναπτύσσονται στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών της καλής γειτονίας και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, που αποτελούν εξάλλου πυλώνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Τουρκίας με την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με αυτήν.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σημαντικές θετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της διμερούς οικονομικής συνεργασίας (εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμός), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας στον τομέα αυτό. Την ίδια πορεία επιθυμούμε να ακολουθήσουμε και σε άλλους τομείς. Η συνεργασία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών δίνει ισχυρό μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο αγαπητός προορισμός για τους Τούρκους πολίτες. Οι Προξενικές μας Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταξιδιωτική διευκόλυνση των φίλων από την Τουρκία που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Είναι θετικό ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει στην Τουρκία βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης των μειονοτήτων και την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν. Η ολιγάριθμη, πλέον, ελληνική μειονότητα, πρέπει να αποτελεί ζωντανή γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο πνευματικός φάρος για εκατομμύρια ορθοδόξους σε όλο τον πλανήτη. Η Τουρκία έχει την τύχη να φιλοξενεί τον κορυφαίο θεσμό της Ορθοδοξίας και αυτό για τους Έλληνες έχει τεράστια σημασία. Τα μνημεία της ελληνικής και ορθόδοξης παρουσίας, που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη της τουρκική επικράτεια, είναι σύμβολα του πολυπολιτισμικού ιστορικού παρελθόντος της χώρας και αποτελούν πόλο έλξης για τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία. Είναι σημαντικό τα μνημεία αυτά να προστατεύονται και να αναδεικνύονται ως μέρος της ιστορικής πορείας της Τουρκίας και των λαών που έζησαν στην περιοχή. 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κρύβουν μεγάλο δυναμικό, το οποίο μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δύο λαών. Η Πρεσβεία της Ελλάδας βρίσκεται εδώ για να συμβάλλει, με όλες τις δυνάμεις της, στην περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.