Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
greek turkish
Γενικό Προξενείο Σμύρνης
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Σμύρνης arrow Νέα arrow Πολιτιστική εκδήλωση για την ιστορική σχέση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης (Σμύρνη, 2.11.2019)

Πολιτιστική εκδήλωση για την ιστορική σχέση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης (Σμύρνη, 2.11.2019)

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019

Στις 2.11.2019 η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια συμμετείχε σε εκδήλωση για την ιστορική σχέση της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε από το Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης σε πολιτιστικό χώρο του Δήμου στο Alsancak. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Σμύρνης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Yusuf Öztürk και περίπου 500 πολίτες.

Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε εκτός ημερίδας και έκθεση με αρχειακό φωτογραφικό υλικό της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα δίνοντας έμφαση στις ομοιότητες στην αρχιτεκτονική, στον αστικό σχεδιασμό των δυο πόλεων και στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας γύρω από τους λιμένες τους.

Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα ήταν ο Αντιδήμαρχος Σμύρνης κ. Suat Çağlayan, ο Καθηγητής της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Βασίλης Κολώνας και ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Επαμεινώνδας.

Στη σύντομη τοποθέτησή της η Γενική Πρόξενος Αργυρώ Παπούλια συνεχάρη τον Δήμο Σμύρνης για την πρωτοβουλία του και αναφέρθηκε στις περιόδους ακμής των δυο πόλεων-λιμένων στην αρχαία εποχή, στην περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και στους Οθωμανικούς χρόνους. Σημείωσε ότι η Σμύρνη και η Θεσσαλονίκη μπορούν να αποτελέσουν και πάλι δυο από τα σημαντικότερα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και αναφέρθηκε στην υλοποίηση του σχεδίου θαλάσσιας διασύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης εντός του 2020, το οποίο θα συμβάλλει στη διασφάλιση σημαντικών αμοιβαίων οφειλών για τις δυο χώρες, τις δυο πόλεις και την ευρύτερη περιοχή.