Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
greek turkish
Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα arrow Νέα arrow Συνέντευξη Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στον ρ/σ «News 24/7» και τους δημ/φους Ε. Τριανταφύλλου, Μ. Χωριανόπουλο και Γ. Καρελιά (14.06.2019)

Συνέντευξη Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στον ρ/σ «News 24/7» και τους δημ/φους Ε. Τριανταφύλλου, Μ. Χωριανόπουλο και Γ. Καρελιά (14.06.2019)

Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2019


Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοσταθμό “News 24/7” και στους δημοσιογράφους Έλλη Τριανταφύλλου, Μάνο Χωριανόπουλο και Γιώργο Καρελιά. Μεταξύ άλλων, η κα Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και στις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, τώρα είμαστε σε εγρήγορση. Δεν είναι μόνη της η Κύπρος. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Κύπρο και βέβαια και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είδαμε και στο πρόσφατο Συμβούλιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας, συνεχώς στηλιτεύει και καταγγέλλει την προκλητική στάση της Τουρκίας. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία. Δεν φοβόμαστε, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα σε όλη την περιοχή, κυρίως όμως της Κύπρου. Η Κύπρος έχει μαζί της την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο και την Ελλάδα. Τα πράγματα είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Μόνο μόνη της δεν είναι η Κύπρος».Για την Τουρκία, πιο συγκεκριμένα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια με τον κ. Ερντογάν η Τουρκία ακολουθεί αναθεωρητική πολιτική και αυτό δεν δημιουργεί ευκολίες στην περιοχή, δημιουργεί αναστατώσεις. Η Τουρκία βρίσκεται εγκλωβισμένη η ίδια στην πολιτική της, έχει ανοίξει μεγάλα θέματα χωρίς να έχει τις συμμαχίες που θα έπρεπε να έχει στον περίγυρό της. Από εκεί που είχε ξεκινήσει με μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, βρίσκεται τώρα σε σημείο να έχει κι από κάποιο πρόβλημα με όλους τους γείτονες. Δεν είναι καλό αυτό. Εμείς ως Ελλάδα θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση,  και για λόγους εσωτερικούς, εκδημοκρατισμού, και για λόγους σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η κα Αναγνωστοπούλου επεσήμανε ότι «η χώρα κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα συμμαχιών και συμφωνιών σε όλη την περιοχή. Κατόρθωσε να είναι μια χώρα με φίλους, περιφερειακούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς. Παρακολουθούμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν πυρήνες αστάθειας. Μια σοβαρή χώρα αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί άνοιγμα, πλέγμα, δίκτυο συνεργασιών, αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης». Η Αναπληρώτρια Υπουργός πρόσθεσε επίσης: «Θα ήθελα να πω και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είδαμε τι σκόνη σήκωσε και πώς εργαλειοποιήθηκε.  Φανταστείτε τα βόρεια σύνορά μας να ήταν μια μαύρη τρύπα χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία συνεργασία. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου καλό για την Ελλάδα. Η εξωτερική μας πολιτική είναι τέτοια τα τελευταία χρόνια που μας επιτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μεν, χωρίς όμως να έχουμε καμία τεράστια ανησυχία δε».https://www.mixcloud.com/radiofono247/14062019-%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85/