Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021
greek turkish
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Αρχική arrow Σισμανόγλειο Μέγαρο arrow Βιβλιοθήκη Σακκουλίδη

Δίγλωσση Δανειστική Βιβλιοθήκη και Συλλογή Σακκουλίδη

IMG_19931

Στους χώρους του Σισμανογλείου Μεγάρου φιλοξενείται Δίγλωσση Δανειστική Βιβλιοθήκη, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργίας της το 2013 με μια πρώτη καταγραφή της προϋπάρχουσας στο Σισμανόγλειο συλλογής βιβλίων και συνεχίστηκε με τον εμπλουτισμό της με αγορές και κυρίως δωρεές βιβλίων.

Τα κύρια τμήματα της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι το τμήμα σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και η «παιδική γωνιά φιλαναγνωσίας».

Το τμήμα σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας διαθέτει έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό τίτλων έργων ελληνικής λογοτεχνίας και σχεδόν όλες τις μεταφράσεις έργων ελληνικής λογοτεχνίας στα τουρκικά.

Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του Προγράμματος Ελληνικών Μαθημάτων αλλά και γενικότερα των ενεργειών προώθησης της ελληνομάθειας στην Πόλη, διότι δεν απευθύνεται μόνο στους υποτρόφους του Προγράμματος Ελληνικών του Σισμανογλείου Μεγάρου, αλλά και στους καθηγητές της ελληνικής γλώσσας στα Ομογενειακά Σχολεία και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης και γενικότερα σε όσους μελετούν και διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αναπόσπαστο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου είναι και η περίφημη Συλλογή Σακκουλίδη. Η Συλλογή αυτή αποτελεί μοναδική συλλογή βιβλίων του μακαριστού πατρός Μελετίου Σακκουλίδη, την οποία δώρισε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη η κόρη του, Ήβη Σακκουλίδου.

Πρόκειται για βιβλία που εκδόθηκαν τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου στην Κωνσταντινούπολη και που αναφέρονται σε κάθε όψη της ζωής των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και βιβλία καραμανλήδικα, ήτοι βιβλία που έχουν γραφτεί σε τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες.

Το Γενικό Προξενείο με σκοπό να καταστήσει τη Συλλογή Σακκουλίδη προσβάσιμη σε όλους του ερευνητές ανά τον κόσμο,  έχει συνάψει συμφωνία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας,  στην ηλεκτρονική βάση της οποίας, τη λεγόμενη Μέδουσα, αφού ψηφιοποιηθούν αναρτώνται  τα τεκμήρια της Συλλογής Σακκουλίδη (βιβλία, τεύχη, περιοδικά, δελτιάρια κ.α.). Επιπλέον, η ηλεκτρονική βάση «Μέδουσα» είναι απευθείας συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων «Europeana» και έτσι το τμήμα της Συλλογής που ψηφιοποιείται είναι απευθείας διαθέσιμο σε οποιονδήποτε ερευνητή ανά τον κόσμο.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή καθημερινά, εκτός αργιών, στο ερευνητικό κοινό. Ερωτήσεις και αιτήματα απευθύνονται στη Γραμματεία του Σισμανογλείου Μεγάρου στο τηλέφωνο +90212 244 8640 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις grgencon.kon@mfa.gr και sismanogliomegaro@gmail.com