Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
greek german
Η Πρεσβεία

Το Κτήριο

Η Πρεσβεία της Ελλάδας μετακόμισε στα τέλη Αυγούστου του 1999 από τη Βόννη στην οδό Jägerstraße 54/55 (η οποία στην περίοδο1958 έως 1991 ονομαζόταν Otto Nuschke Strasse), πλησίον της πλατείας Gendarmenmarkt στο κέντρο του Βερολίνου, και θα παραμείνει εκεί μέχρι την αποπεράτωση του νέου κτηρίου της Πρεσβείας στην περιοχή του Βερολίνου Tiergarten. Το κτίριο που στεγάζει προς το παρόν την Πρεσβεία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς ως οικία της Rahel Varnhagen απετέλεσε το φιλολογικό κέντρο του Βερολίνου στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ο αιώνα με επισκέπτες τους Wilhelm και Alexander von Humboldt, τον Heine, τον Schlegel, μέλη της οικογένειας Mendelssohn, αλλά και τον γνωστό και  από την καταγραφή των ταξιδιωτικών του εμπειριών από την Ελλάδα πρίγκιπα Pückler-Muskau.  

Η Ελληνική Πρεσβεία στο Tiergarten

Από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα μέχρι στις αρχές του 20ου αιώνα, δημιουργήθηκε στην άκρη του πάρκου Tiergarten συνοικία με μεγάλες αρχοντικές κατοικίες. Στην διαμόρφωση της συνοικίας αυτής συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί Πρώσσοι αρχιτέκτονες της εποχής. Το κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, μεταξύ των οδών Hiroshimastraße 11 (τότε Hohenzollernstrasse και μετά το 1933 Graf-Spee-Str.) και Hildebrandstraße 4, οικοδομήθηκε το 1911 έως 1912 από τον Robert Leibnitz, έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες που διατηρούσε φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο (G. & C. Gause), ως οικία του εργοστασιάρχη Sigmund Bergmann, παλαιού συνεταίρου του Edison στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κτήριο αποτελεί αρχιτεκτονικό δείγμα νεοκλασσικού αστικού κτίσματος που, στη μορφή, αυτή είναι πολύ σπάνιο στο Βερολίνο.

Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε από το 1920 (έτος απόκτησής του) έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως Πρεσβεία της Ελλάδος. Το 1948, το γειτονικό κτήριο επί της οδού Hiroshimastraße 13-15 (της τότε οδού Graf-Spree-Str.) μεταβιβάστηκε στο ελληνικό κράτος ως δωρεά από τους τότε ιδιοκτήτες Πάικο και Μποσταντζόγλου, γνωστούς καπνοβιομήχανους στη Γερμανία.

Κατά την μεταπολεμική περίοδο, οι Βρεταννοί Σύμμαχοι ανέλαβαν την υποχρέωση συντήρησής του. Στην κατοικία διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της Βρεταννικής Στρατιωτικής Αποστολής. Το 1988 προξενήθηκαν ζημίες της σκεπής από πυρκαγιά που προκάλεσαν καταληψίες.

Το νέο κτήριο της Πρεσβείας θα στεγάσει την Πρεσβευτική Κατοικία, τα Γραφεία της Πρεσβείας με όλα τα τμήματά της, καθώς και το Προξενικό Γραφείο. Η λειτουργική αυτή κατανομή θα είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση των προσόψεων και των χώρων. Για τους τομείς του Πολιτικού Τμήματος και της Πρεσβευτικής Κατοικίας, οι χώροι και οι προσόψεις  των κατεστραμμένων παλαιών αρχιτεκτονικών μορφών art deco θα αναπαλαιωθούν στην αρχική τους αισθητική μορφή και στις αρχικές τους διαστάσεις, προκειμένου να ανταποκρίνονται στους υψηλούς σκοπούς εξωτερικής εμφάνισης μιας Πρεσβείας. Το τμήμα του κτηρίου, που θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως Προξενικό Γραφείο, θα λάβει μία λειτουργική, αλλά σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή.   

Για την εκπλήρωση των απαιτήσεων προστασίας του περιβάλλοντος, το κτήριο έχει σχεδιασθεί με υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές. Με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων δομικών υλικών και τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεων θέρμανσης και εξαερισμού επετεύχθησαν, σε σύγκριση με τα κτήρια με συμβατικές εγκαταστάσεις, δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης των 40%. Παράλληλα με την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση  και το σύστημα ηλιακού συλλέκτη, σε ολόκληρο το κτήριο θα επικρατεί, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, σταθερή θερμοκρασία μέσω εγκατάστασης  συστήματος θέρμανσης/ψύξης του πυρήνα σκυροδέματος. Τούτο έδωσε την δυνατότητα ουσιαστικής μείωσης των  πρόσθετων συστημάτων  θέρμανσης και ψύξης.

Η σημαντικότερη οικοδομική εγκατάσταση, η οποία ενοποιεί όλες τις άλλες παραμέτρους (αισθητικές, λειτουργικές και στατικές) του οικοδομικού σχεδίου, είναι η γυάλινη σκεπή.

Το παλαιό τμήμα του κτηρίου στην εσωτερική αυλή θα ανακαινισθεί, ενώ η υπόλοιπη (υπερκείμενη) πρόσοψη θα συμπληρωθεί με γυάλινο τοίχο σύμφωνα με τους κανόνες ανακαίνισης. Το μήνυμα του νέου αυτού κτηρίου πρεσβείας είναι: ο συνδυασμός της παράδοσης, της ιστορίας και των πολιτιστικών δεσμών της Ελλάδος με το Βερολίνο μέσω των ανακατασκευασμένων τμημάτων του κτηρίου, καθώς και η απεικόνιση του νέου και της προόδου μέσω της σύγχρονης κατασκευής.