Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
greek english
Γενικό Προξενείο Αδελαΐδας

Βιογραφικό

Βιογραφικό

Βιογραφικό σημείωμα: Γιώργος Ψιάχας

Ο Γιώργος Ψιάχας γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 15 Δεκεμβρίου 1968, όπου και μεγάλωσε μέχρι έξι χρονών. Ακολούθως, έζησε με τους γονείς του στη Δαμασκό για τρία χρόνια, όπου πήγε στο εκεί αμερικάνικο διεθνές σχολείο. Στη συνέχεια έζησε στα Ιεροσόλυμα, όπου πήγε στο αγγλόφωνο διεθνές σχολείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, απ΄ όπου και αποφοίτησε πρόωρα, με έπαινο, το 1985. Ολοκλήρωσε την Γ΄ Λυκείου στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το 1986, αποφοιτώντας με άριστα.

Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των οποίων έλαβε υποτροφία Erasmus για σπουδές στη Νομική Σχολή Robert Schuman του Στρασβούργου, με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (επίπεδο Maîtrise). Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας του, εργάστηκε ως υπάλληλος για τις Συνόδους της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Κέντρο Τύπου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την θητεία του στο Πυροβολικό και εν συνεχεία μετέβη στο Λονδίνο όπου έκανε μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένες Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο South Bank, λαμβάνοντας διάκριση. Ακολούθησε και δεύτερο μεταπτυχιακό, στις Μεσογειακές Σπουδές, στο Τμήμα Σπουδών Πολέμου του King’s College, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Μετά από μία σύντομη περίοδο εργασίας στις Βρυξέλλες ως δημοσιογράφος, καλύπτοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ψιάχας εισήλθε στον Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών, το 1998. Μόλις αποφοίτησε από την Διπλωματική Ακαδημία, το 1999, τοποθετήθηκε ως Ακόλουθος στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας. Το 2000, μετά την προαγωγή του στον βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ΄, μετατέθηκε στην Πρεσβεία Τριπόλεως (Λιβύης), ως Διευθυντής του Προξενικού Γραφείου και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής. Το 2002 πήρε μετάθεση στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2007. Κατά την περίοδο αυτή υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ προήχθη και σε Γραμματέα Πρεσβείας Β΄, και Α΄. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2007 και, μετά από σύντομη υπηρεσία στην A10 Διεύθυνση Ασίας και Ωκεανίας, τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 2008 προήχθη σε Σύμβουλο Πρεσβείας Β΄ και μετατέθηκε ως Πρόξενος της Ελλάδος στη Νίσσα Σερβίας. Το 2010, μετά την αναστολή λειτουργίας του Προξενείου, που συνέπεσε με την προαγωγή του σε Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, αποσπάσθηκε για έξι μήνες στην Πρεσβεία Βελιγραδίου. Το 2011 μετατέθηκε στην Πρεσβεία Τιφλίδας, όπου ήταν Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής. Ο κ. Ψιάχας επανήλθε στην Αθήνα το 2016 για να αναλάβει καθήκοντα ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Διπλωματίας. Από τις 18 Δεκεμβρίου 2018, είναι Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαϊδα.

Ο κ. Ψιάχας έχει τιμηθεί με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καθώς επίσης και με τον Ταξιάρχη του Παναγίου Τάφου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μιλά απταίστως Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ επιπλέον ομιλεί Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά, και ολίγα Εβραϊκά.

Στον ελεύθερο χρόνο του, του αρέσει να ταξιδεύει, να διαβάζει και έχει διάφορα ενδιαφέροντα όπως η φωτογραφία και η νομισματική (κατέχει δίπλωμα νομισματολόγου από το American Numismatic Association). Επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μαθαίνει για θέματα ασφάλειας και έχει παρακολουθήσει εμπράκτως διάφορα πληροφοριακά και εκπαιδευτικά σεμινάρια στον τομέα αυτόν (σεμινάριο FRONTEX για την αναγνώριση πλαστών εγγράφων, σεμινάριο ICAO για τα πρότυπα ασφάλειας αεροδρομίων, αμυντική οδήγηση, πρώτες βοήθειες, κ.α.).

Ο κ. Ψιάχας είναι νυμφευμένος με την Jelena Stankovic εκ Σερβίας, με την οποία έχει μια κόρη, την Λάουρα (γενν. 2018).