Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
greek english
Γενικό Προξενείο Μελβούρνης
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Μελβούρνης arrow Νέα arrow Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Διαματάρη, με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη (Αθήνα, 07.08.2019)

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Διαματάρη, με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη (Αθήνα, 07.08.2019)

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης.

Ο κ. Παπαστεργιάδης ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό για την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, τη δεύτερη αρχαιότερη κοινότητα της διασποράς, που με 300.000 ελληνικής καταγωγής κατοίκους θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με πλούσιο έργο, κυρίως στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η κοινότητα λειτουργεί Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε διάφορα προάστια της Μελβούρνης και το Κολλέγιο Alphington Grammar, με περισσότερους από 2.500 μαθητές συνολικά, ενώ υποστηρίζει άμεσα και πέντε ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Η κοινότητα διοργανώνει, επίσης, ορισμένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Αυστραλία, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ στο κέντρο της Μελβούρνης, που προσελκύει περισσότερους από 120.000 επισκέπτες και το ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Το 2014 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του 15ώροφου νέου κοινοτικού κτηρίου στο κέντρο της Μελβούρνης, στο οποίο στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού, το οποίο έχει αναδειχθεί το μεγαλύτερο της ελληνικής διασποράς με δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις ετησίως. Οι πολυσχιδείς δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν επίσης κύκλους διαλέξεων, μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και αρχαίων ελληνικών, βραβεύσεις μαθητών ελληνικής καταγωγής κ.α.

Από την πλευρά του, ο κ. Διαματάρης ζήτησε να ενημερωθεί για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Μελβούρνης, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας μαθητών στην Ελλάδα, τα σχολικά εγχειρίδια και η εξ αποστάσεως διδασκαλία.  Διαβεβαιώνοντας το συνομιλητή του ότι η ομογένεια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο κ. Διαματάρης υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του Ελληνισμού σε ολόκληρη την Αυστραλία.