Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
Η Ελλάδα στην Πολωνία arrow Περί της Πρεσβείαςarrow Ελληνικό Σχολείο Βαρσοβίας

Ελληνικό Σχολείο Βαρσοβίας

Εισαγωγή

Το Ελληνικό Σχολείο Βαρσοβίας λειτουργεί από το το 2003 έχοντας τη μορφή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ), λειτουργώντας δηλαδή απογευματινές ώρες εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος της Πολωνίας. Στεγάζεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του 157ου Δημοτικού Σχολείου της Βαρσοβίας, στην οδό Kazimierzowska 16, στη Βαρσοβία.

Σκοπός του είναι η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας.΄Εχει αναγνωρισθεί επίσημα από την Ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ανήκει οργανικά στο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βερολίνου. Το ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) Βαρσοβίας υποστηρίζεται από την Ελληνική Πρεσβεία της Πολωνίας και από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας ΄΄ΕΡΜΗΣ΄΄.

Πέρα από την εκπαιδευτικούς του σκοπούς, το ΤΕΓ Βαρσοβίας έχει πολύ ενεργή συμμετοχή στην ελληνική κοινότητα της Πολωνίας με ποικίλες δραστηριότητες.   

Πρόγραμμα – Μαθητές

Στο ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) Βαρσοβίας λειτουργούν τμήματα Νηπιαγωγείου- Δημοτικού- Γυμνασίου. Τα τμήματα διαμορφώνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τον αριθμό και το επίπεδο Ελληνομάθειας των μαθητών και το πρόγραμμα ρυθμίζεται ώστε να διευκολύνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, την προσέλευση όλων των μαθητών. Το πρόγραμμά του ΤΕΓ Βαρσοβίας περιλαμβάνει διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και των στοιχείων Ιστορίας και Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών ανέρχεται στους πενήντα (50). Το σχολείο λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή) το απόγευμα  (15.30 – 20.15). Το ΤΕΓ Βαρσοβίας έχει να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικές επιτυχίες στις εξετάσεις για την κατάκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας που διεξάγονται μια φορά κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική χρονιά (2012-13) και οι επτά μαθητές που διαγωνίστηκαν σε διάφορα επίπεδα Ελληνομάθειας, κατάφεραν να επιτύχουν.

Εκπαιδευτικοί

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός στο ΤΕΓ Βαρσοβίας είναι ο Τζαμτζής Βασίλειος, ο οποίος είναι αποσπασμένος από το ελληνικό Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΓ Βαρσοβίας επικοινωνήστε με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Βαρσοβία.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χάρτης για να εντοπίσετε το ΤΕΓ Βαρσοβίας:
https://www.google.pl/search?client=opera&q=kazimierzowska+60&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=kazimierzowska+16
Συντονιστικό Γραφείο Βερολίνου:
http://www.spe-sde-berlin.de/sde/
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας:
http://www.greeklanguage.gr/node/31
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:
http://www.minedu.gov.gr