Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

Πολιτικές Σχέσεις

Ελλάδα και Πολωνία εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις το 1919 και η πρώτη ανταλλαγή Πρέσβεων έλαβε χώρα το 1922. Το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων είναι πολύ καλό δεδομένου ότι και οι δύο χώρες διαπνέονται από τις ίδιες αξίες ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Επίσημη Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Πολωνία (7-9 Ιουλίου 2013)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος  από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Χατζηδάκη και Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία (7-9 Ιουλίου 2013), κατά διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του κ. Bronislaw Komorowski και συναντήσεις με τον Πολωνό Πρωθυπουργό κ. Donald Tusk και τους Προέδρους του Κοινοβουλίου κα Ewa Kopacz και της Γερουσίας κ. Bogdan Boruszewicz.

Επίσης, ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του κ. Komorowski παρέστησαν και ομίλησαν στη λήξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ, που διοργάνωσε η Πρεσβεία σε συνεργασία με το πολωνικό Υπουργείο Οικονομίας και το Οικονομικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαρσοβίας. Το Φόρουμ υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχές και με πλήθος συμμετεχόντων, ενώ με το πέρας του ακολούθησαν εξήντα περίπου B2B συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και πολωνικών επιχειρήσεων, πιστοποιώντας το υψηλό ενδιαφέρον για ευρύτερη οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.


Ακόμη, ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Auschwitz και Μπιρκενάου, όπου και κατέθεσε στεφάνια.


Η επίσκεψη του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε το άριστο κλίμα των διμερών ελληνο-πολωνικών σχέσεων, καθώς και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυσή τους, όπως και τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2013