Σάββατο, 17 Απριλίου 2021
Η Ελλάδα στο Κατάρ arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Κορωνοϊός: Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κατάρ

Κορωνοϊός: Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κατάρ

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020Στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Κράτος του Κατάρ έχει λάβει έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία:
-    Έχει επιβληθεί απόλυτη απαγόρευση εισόδου στο Κατάρ όλων των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων των μονίμων κατοίκων του Κατάρ, που ευρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό. Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τους Καταρινούς πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για εδώ διαπιστευμένα μέλη διπλωματικών αποστολών, οι οποίοι μπορούν μεν να εισέρχονται στη χώρα, υποβάλλονται όμως σε καραντίνα 14 ημερών. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από 16 Μαρτίου 2020, ισχύει κατ’ αρχήν για 14 ημέρες και θα ανακοινωθεί εν καιρώ εάν η ισχύς του θα παραταθεί (https://www.qatarairways.com/en/travel-alerts.html).
-    Συνιστάται στους πολίτες και κατοίκους του Κατάρ να αποφεύγουν εφεξής και μέχρι νεωτέρας τα ταξίδια στο εξωτερικό.
-    Συνιστάται να αποφεύγονται οι συναθροίσεις πολλών ατόμων.
-    Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό, σταματούν στις 10.00 μ.μ.
-    Επιτρέπεται στις ακόλουθες κατηγορίες να εργάζονται από την οικία τους: υπάλληλοι άνω των 55 ετών, γυναίκες σε κυοφορία, άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης, καρδιακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, «στρες» κλπ.
-    Από 22/3/2020, μόνο το 20% των δημοσίων υπαλλήλων του Κατάρ θα βρίσκονται στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το 80% θα εργάζονται από την οικία τους. Εξαίρεση αποτελούν οι υπηρεσίες υγείας και ασφαλείας.
-    Τα Υπουργεία Τουρισμού και Εμπορίου, ανήγγειλαν την απαγόρευση λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, συμπεριλαμβανομένων και όσων λειτουργούν εντός ξενοδοχείων. Επιτρέπεται πλέον μόνο η παροχή υπηρεσιών «delivery» και «take away», ενώ τα καταστήματα εντός των ξενοδοχείων, εξυπηρετούν μόνο το «room service».
-    Έχουν κλείσει σχολεία και Πανεπιστήμια. Η διδασκαλία και η φοίτηση πλέον θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.
-    Μένουν κλειστά τα μουσεία και το πολιτιστικό πάρκο της «Katara», ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι πολιτιστικές, αθλητικές και πάσης φύσεως άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Μένουν κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης, όπως π.χ. κινηματογράφοι και γυμναστήρια.
-    Μένει κλειστό το “Religious Complex”, όπου βρίσκονται όλες οι εκκλησίες, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Επίσης, στα τεμένη δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών και γίνεται μόνο η αναγγελία της προσευχής από τους μιναρέδες.
-    Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, τα υποκαταστήματα Τραπεζών και τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σε αυτά, πλην «super markets» και φαρμακείων, παραμένουν κλειστά.
-     Λειτουργεί ο εξής πενταψήφιος αριθμός κλήσης των εδώ Αρχών για την περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από τον ιό: 16000.

Αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν ως προς τις αφίξεις/αναχωρήσεις στην Ελλάδα, μπορείτε να αντλείτε πληροφορίες από την ενότητα των ανακοινώσεων, στον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Εξωτερικών: www.mfa.gr

Τέλος, συνιστάται όπως παρακολουθείτε τα μέσα ενημέρωσης και όπως τηρείτε πιστά τις συστάσεις και οδηγίες των τοπικών Αρχών.