Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Ειρήνη και Ασφάλεια

Εισαγωγή

Τα Ηνωμένα Έθνη γεννήθηκαν από τις στάχτες του πιο φονικού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο πρωταρχικός στόχος των ιδρυτών τους ήταν να αποτρέψουν την επανάληψη των ωμοτήτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα 60 χρόνια της λειτουργίας του ο Οργανισμός έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες. Ο αριθμός των μελών του έχει αυξηθεί από τα 50 ιδρυτικά μέλη σε 191. Οι αξίες που πρεσβεύει αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις η «πραγματικότητα» έχει εμποδίσει τα Ηνωμένα Έθνη στην εξεύρεση λύσεων. Άλλωστε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, πολύ συχνά, η έλλειψη κοινής θέλησης από τα μέλη του Οργανισμού είναι αυτή που τον εμποδίζει να αναλάβει δράση.
Μια από τις πλέον βασικές ευθύνες του Οργανισμού είναι η διατήρηση της Ειρήνης και της Ασφάλειας. Το Καταστατικό θέτει το πλαίσιο ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί στις διάφορες προκλήσεις. Όλο και περισσότερο όμως, θέματα ειρήνης και ασφάλειας σχετίζονται με ζητήματα ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νέα απειλές αναδύονται απαιτώντας άμεση απάντηση. Η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ορισμένων περιφερειακών οργανισμών. Η Ειρήνη και η Ασφάλεια συνεχίζει όμως να αποτελεί τη βασική μέριμνα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα έχει συνεχή συνεργασία με όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, προσπαθώντας να χτίσει γέφυρες κατανόησης. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα, αλλά είμαστε περήφανοι για την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μας καθοδηγεί σε αυτό το ταξίδι.
Στις 15 Οκτωβρίου 2004, η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διετία 2005-2006. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, συνεργασθήκαμε στενά με όλα τα μέλη του Οργανισμού και τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου και να είμαστε εποικοδομητικοί, με την ελπίδα να χτίσουμε ένα πιο ασφαλή κόσμο για τις επόμενες γενιές.Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, τον αφοπλισμό και τις κυρώσεις. Επίσης περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.