Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek turkish
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Αρχική arrow Σισμανόγλειο Μέγαρο arrow Εκδηλώσεις arrow Παρουσίαση της νέας μουσικής συλλογής της Βασιλικής Παπαγεωργίου & της Αλίκης Μαρκαντωνάτου «Τα Τραγούδια της Χέλυος – Helis Ezgileri» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 2017, ώρα 19:00

Παρουσίαση της νέας μουσικής συλλογής της Βασιλικής Παπαγεωργίου & της Αλίκης Μαρκαντωνάτου «Τα Τραγούδια της Χέλυος – Helis Ezgileri» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 2017, ώρα 19:00

Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2017Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας  φιλοξενεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, συναυλία-παρουσίαση της νέας μουσικής συλλογής της ερμηνεύτριας και στιχουργού Βασιλικής Παπαγεωργίου σε συνεργασία με την Αλίκη Μαρκαντωνάτου και καταξιωμένους Τούρκους μουσικούς, όπως οι διεθνούς φήμης δεξιοτέχνες Derya Türkan και Oğuz Büyükberber.

Concert

Πρόκειται για συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του σύζυγου της ερμηνεύτριας Βασιλικής Παπαγεωργίου, του διακεκριμένου μουσικολόγου Νικηφόρου Μεταξά, ιδρυτή της ελληνοτουρκικής ορχήστρας «Βόσπορος», στα πλαίσια της συμπλήρωσης 2 ετών από την εκδημία του.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΑΛΙΚΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΡΑ & ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017–Ώρα: 19:00

" Τα Τραγούδια της Χέλυος "

Πρόγραμμα

1. Χέλυς            ποίηση: Σαπφώ - μουσική: Α. Μαρκαντωνάτου, Β. Παπαγεωργίου

2. Ορφικός Ύμνος στην Ήρα μουσική: Α. Μαρκαντωνάτου

3. Ύμνος στην Αφροδίτη  ποίηση: Σαπφώ - μουσική: Α. Μαρκαντωνάτου

4. Ειμαρμένη ποίηση: Β. Παπαγεωργίου - μουσική: Τάκης Κανέλλος

5. Γοργόνα ποίηση: Hasan Erkek - μουσική: Β. Παπαγεωργίου-μετάφραση ποιήματος στα ελληνικά: Β. Παπαγεωργίου

6. Επίκληση στη Μούσα ποίηση - μουσική: Μεσομήδης (2ος αιώνας μ.Χ), διασκευή: Α. Μαρκαντωνάτου

7. Λοιβησιανή μου Πέρδικα παραδοσιακό από το Λοιβήσι της Μ.Ασίας

8. Dilek-Ευχή ποίηση: Hasan Erkek - μουσική: Α. Μαρκαντωνάτου

9. Από Ξένο Τόπο/Üşküdar’a gideriken  παραδοσιακό από την Ελλάδα και την Τουρκία

10. Χαράματα η ώρα τρείς στίχοι: Κώστας Μακρής - μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης

11. Το Μινόρε της Αυγής στίχοι: Μίνωας Μάτσας - μουσική:Σπύρος Περιστέρης

12. Μες του Αιγαίου τα Νερά    παραδοσιακό του Αιγαίου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Πρόκειται για τα τραγούδια της Χέλυος, της έγχορδης αρχαιοελληνικής λύρας από καύκαλο χελώνας, ευρέως γνωστής ως λύρα του Απόλλωνα.

Η Βασιλική Παπαγεωργίου, τραγουδίστρια και στιχουργός που ζει και δημιουργεί εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, συναντά την Αλίκη Μαρκαντωνάτου με την αρχαία λύρα της σ’ έναν μουσικό τόπο, όπου ακόμα αντηχούν οι μελωδίες της αρχαιότητας και των παραδοσιακών τραγουδιών.

Μαζί δημιουργούν και συλλέγουν τα τραγούδια της Χέλυος, γοητευμένες από την ομορφιά της αρχαιότητας, με έναυσμα να αντικατοπτρίσουν αυτή την εποχή στο ηχητικό τοπίο του σύγχρονου κόσμου.

Τα Τραγούδια της Χέλυος ξεκινούν με αρχαιοελληνική λυρική ποίηση της Σαπφούς και έναν Ορφικό Ύμνο στη θεά Ήρα σε μουσική έμπνευση της Α. Μαρκαντωνάτου. Το μουσικό άλμπουμ επίσης, περιλαμβάνει έναν αρχαίο ύμνο στη Μούσα από τον Μεσομήδη της Κρήτης (2ος αιώνας π.Χ). Ακολουθούν Ελληνικά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια καθώς και  γνήσιες συνθέσεις των δύο δημιουργών κυρίως σε ποίηση του Τούρκου ποιητή Hasan Erkek και της Β. Παπαγεωργίου, που ερμηνεύονται στα Eλληνικά και Tουρκικά. Το χαρμάνι του ήχου που δημιουργούν οι φωνές με την αρχαıοελληνική λύρα και το μαντολίνο εμπλουτίζεται από τη θαυμαστή λύρα της περιοχής, την Πολίτικη λύρα στα χέρια του βιρτουόζου Derya Türkan ενώ οι μαγικές νότες που υψώνονται από το μπάσο κλαρίνο του δεξιοτέχνη Oğuz Büyükberber εναρμονίζονται με  τις δοξαριές από το στιβαρό κοντραμπάσο του εκλεκτού Χρυσόστομου Μπουκάλη. Οι δύο τραγουδίστριες πλέκουν τις φωνές τους σε ένα πλούσιο χαρακτηριστικό υφαντό του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.

Πρώτο κομμάτι του άλμπουμ είναι μια επίκληση της Σαπφούς στην Χέλυ της, να γίνει η φωνή της. Επιλέχθηκε ειδικά ως μια ισχυρή επιθυμία/ευχή να υψωθεί η αυθεντική φωνή της ανθρωπότητας προς την Οικουμένη, σε έναν ύμνο αφιερωμένο στην ομορφιά, την ειρήνη και τη δημιουργική έκφραση.

Το μουσικό άλμπουμ «Τα τραγούδια της Χέλυος – Helis Ezgileri», ηχογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο 2016 και κυκλοφόρησε στην Τουρκία τον Ιούνιο 2017 από τη  δισκογραφική εταιρία ADA Müzik σε μουσική επιμέλεια και παραγωγή των Β. Παπαγεωργίου και Α. Μαρκαντωνάτου.

Αλίκη Μαρκαντωνάτου, αρχαιοελληνική λύρα, τραγούδι

Βασιλική Παπαγεωργίου, τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά

Derya Türkan, λύρα πολίτικη

Oğuz Büyükberber, μπάσο κλαρίνο

Χρυσόστομος Μπουκάλης, κοντραμπάσο

Ιστοσελίδες

https://www.facebook.com/sismanogliomegaro/

www.alikimarkantonatou.net

www.vassilikipapageorgiou.net

YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=9Kr1wamf46M

https://www.youtube.com/watch?v=zJ_bYcdt_Io

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Tumblr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube
RSS 2.0