Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στην Καμπέρρα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στην Καμπέρρα arrow Νέα arrow Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στην Αυστραλία (24-25.03.2019)

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στην Αυστραλία (24-25.03.2019)

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, μετείχε στις εκδηλώσεις της Ομογένειας για την Εθνική Επέτειο στην Αδελαΐδα και την Μελβούρνη το διήμερο 24-25 Μαρτίου.

Στην Αδελαΐδα, παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, την οποία τέλεσε ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αυστραλών, εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο Κυβερνήτης και ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας. Επίσης, μαζί με τον Προεδρικό Επίτροπο της Κύπρου για θέματα Διασποράς, Φώτη Φωτίου, έλαβαν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη κρίση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για αποφάσεις στα εθνικά θέματα που χειρίζονται. Και εσείς, οι εκπρόσωποί των δυο πατρίδων μας, θα έρχεστε εδώ με το κεφάλι ψηλά και πάντοτε θα σας καλοδεχόμαστε», τόνισαν στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας, κ.κ. Βασίλης Γκόνης και Παναγιώτης Πύρος.

Στην Μελβούρνη, στην ετήσια εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο που διοργάνωσε το εκεί Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών διάβασε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό και στη συνέχεια ανήγγειλε τα εξής:

«Από την 1η Αυγούστου μπαίνει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Work and Holiday Visa» που αφορά στη δυνατότητα κάθε χρόνο 500 νέοι από τις δύο χώρες, να επισκέπτονται την άλλη, με δικαίωμα να κάνουν διακοπές για 12 μήνες, με παράλληλη δυνατότητα άσκησης εργασίας. Ήταν μία επίπονη διαδικασία, με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, η οποία επικυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και επισφραγίσθηκε από τον αρμόδιο Αυστραλό Υπουργό, κ. David Coleman».

Ο κ. Υφυπουργός ανήγγειλε, επίσης, ότι από φέτος το καλοκαίρι επανέρχεται από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το πρόγραμμα στήριξης διακοπών στην Ελλάδα παιδιών ηλικίας 8-14, Ομογενών της Αυστραλίας. Θα συμμετέχουν 20 παιδιά, 5 από κάθε πόλη: Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Πέρθη.

Η Πέρθη ήταν και ο πρώτος σύντομος σταθμός της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών στην Αυστραλία, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων και δείπνο Εργασίας με επιφανείς Ελληνο-Αυστραλούς επιχειρηματίες.

Επίσης, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Francis Logan, ο οποίος πρότεινε την ένταξη της Ελλάδος στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών των εμπλεκομένων φορέων κυρίως σε φωτιές και πλημμύρες.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Κουίκ στην Αυστραλία συνδυάζεται και με το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ III» που λαμβάνει χώρα στην Μελβούρνη, με την παρουσία των ομολόγων του, Κύπριου Προεδρικού Επιτρόπου, Φώτη Φωτίου και Αιγύπτιας Υπουργού Διασποράς, Nabila Makram.

Τέλος, ο κ. Κουίκ επικοινώνησε με τον Πρωτοσυγγελεύοντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ Σεραφείμ, για να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και Έξαρχο Ωκεανίας, Στυλιανό, ο οποίος εκοιμήθη την 25 Μαρτίου.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019