Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019
greek turkish
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Αρχική arrow Σισμανόγλειο Μέγαρο arrow Εκδηλώσεις arrow Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Σισμανόγλειο Μέγαρο Παρουσίαση Βιβλίου «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου» 12 Απριλίου 2018, 19:00

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Σισμανόγλειο Μέγαρο Παρουσίαση Βιβλίου «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου» 12 Απριλίου 2018, 19:00

Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2018

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Ευάγγελος Σέκερης, έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του  κ. Γεωργίου Πηλιχού :

«Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου»

Πέμπτη, 12 Απριλίου 19:00 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Ομιλητές

- Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Χαιρετισμό θα απευθύνουν

- κ. Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

- κ. Γεώργιος Πηλιχός, συγγραφέας

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την υψηλή Του παρουσία η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά

Eίσοδος ελεύθερη κατόπιν εγγραφής εδώ.

Το βιβλίο εκδίδεται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Mε την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Λίγα Λόγια για το Βιβλίο

Πρόκειται για ένα λεύκωμα με περισσότερες από 800 φωτογραφίες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, με μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων και ντοκουμέντα από τα αρχεία του ναζιστικού στρατοπέδου και άλλων πηγών.

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τόσο ενδελεχή τρόπο την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων του Αουσβιτς, μέσα από μια συλλογή αρχειακών φωτογραφιών, αναφορών, προσωπικών συντεύξεων, βιβλιογραφικών πηγών, αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του διοικητή του Αουσβιτς, Rudolf Hoess, καταθέσεις SS, έγγραφα από τη δίκη της Νυρεμβέργης, αρχειακό υλικό από τα Κρατικά Αρχεία της Πολωνίας, του Yad Vashem, του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, τα Αρχεία του Bad Arolsen, του Budis, του Εβραϊκού Μουσείου και της Εβραϊκής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης για πρώτη φορά, δημοσιεύεται στην Ελλάδα με ακριβή παράλληλη μετάφραση αντίγραφο της απόφασης για την εφαρμογή της «Τελικής Λύσης». Ιατρικές αναφορές με τα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων γυναικών που έγιναν υποκείμενα πειραμάτων από τον Josef Mengele, λίστες με ονόματα των Ελλήνων Εβραίων που βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων, αποφάσεις για βασανισμούς, όλα αυτά κείμενα για δημοσιευμένα για πρώτη φορά.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του στο Αυουσιβτς, δόθήκε στον συγγραφέα ειδική άδεια στα Αρχεία του Κρατικού Μουσείου, σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό καθώς και πρόσβαση στο «Μπλοκ 10» (όπου λάμβαναν χώρα πειράματα σε φυλακισμένους).

Το λεύκωμα αυτό έρχεται διττή αποστολή: να μειώσει αυτό το κενό που υπάρχει στην ελληνική ιστοριογραφία, εμπλουτίζοντας τη γνώση για τους Έλληνες Εβραίους στο Άουσβιτς και αποκαλύπτοντας τι συνέβη, στο διάστημα μεταξύ 1943 και 1945, στο Άουσβιτς. Κυρίως όμως η έκδοση αυτή αποτελεί ένα ορόσημο και απόδοση μνήμης στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που εξοντώθηκαν γιατί γεννήθηκαν εβραίοι.

Βιογραφικό του συγγραφέα μπορείτε να δείτε εδώ.