Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
greek english
Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε.
Αρχική arrow Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. arrow Η Ελλάδα στην ΕΕ arrow Η Ελληνική Προεδρία της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου

Η Ελληνική Προεδρία της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου

Τετάρτη, 03 Μάιος 2017

Από σήμερα και για ένα έτος (έως τις 31.5.2017) η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (συμπροεδρεύει με την Ευρ. Επιτροπή), και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου.

Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην εκπόνηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου (ΕUSAIR) η οποία δημιούργησε την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Στην EUSAIR συμμετέχουν , εκτός από την χώρα μας, τα ΚΜ ΕΕ Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία και οι χώρες της πολιτικής Διεύρυνσης της ΕΕ Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη Μαυροβούνιο και Σερβία.

Γενικός στόχος της Στρατηγικής είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας , και η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, ιδίως μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητας της. Η χώρα μας έχει σκοπό να προωθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά την ενεργοποίηση της EUSAIR και να πετύχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Μετά τη θέση των βάσεων για τη λειτουργία της Στρατηγικής, από την έναρξή της (Νοέμβριος 2014) μέχρι σήμερα, η χώρα μας είναι η πρώτη Προεδρία που καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μετάβασης στην υλοποίηση προγραμμάτων στη Μακροπεριφέρεια και στην επίτευξη ήδη συμφωνημένων στόχων στους τέσσερεις πυλώνες της EUSAIR -Γαλάζια Ανάπτυξη, Συνδεσιμότητα, Περιβάλλον, Τουρισμός- αναπτύσσοντας επίσης την έρευνα και την καινοτομία και προσφέροντας ευκαιρίες στις ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα συμπεριλαμβάνονται στην agenda της Ελληνικής Προεδρίας, στο πνεύμα της Υπουργικής Δήλωσης του Dubrovnik (12 Μαΐου 2016). Η προσέγγιση του ζητήματος θα γίνει με συντονισμένο τρόπο, συλλογικά και με όρους αλληλεγγύης με την επιλογή και ενεργοποίηση κατάλληλων πολιτικών, καθώς η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ευθύνη όλων μας.

Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την ενίσχυση της αντίληψης κυριότητας (ownership) και τον συντονισμό των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίησή τους προς όφελος της Μακροπεριφέρειας. Προς αυτό το σκοπό, της περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλουν άλλωστε οι πολιτικές χωρικής συνοχής, προσδίδοντας αυξημένη προστιθέμενη αξία, στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της Προεδρίας της, το 2017, η χώρα μας θα διοργανώσει το 2ο EUSAIR forum, για την επιτυχή συνέχιση της Στρατηγικής, και την Υπουργική Συνάντηση EUSAIR και Συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ΠΑΙ.

Θα φιλοξενήσει επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας της, συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της EUSAIR και των Κατευθυντηρίων Θεματικών Ομάδων της, καθώς και συναντήσεις της Επιτροπής Υψηλών Αξιωματούχων ΠΑΙ και των στρογγυλών Τραπεζών της Στο πνεύμα ενίσχυσης της αντίληψης κυριότητας, θα επιδιωχθεί η διοργάνωση των ανωτέρω συναντήσεων σε συνεργασία με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας και ιδίως των άμεσα εμπλεκομένων Περιφε

FacebookTwitter

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0