Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2026
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο arrow Νέα της Πρεσβείας arrow ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

Με εκδήλωση αφιερωμένη στον διαφωτιστή Αδαμάντιο Κοραή και τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη τίμησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννης Λοβέρδος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και χαιρετισμό της Πρέσβεως της Ελλαδας κας. Σοφίας Γραμματά, η οποία, με αποσπάσματα από Ιλιάδα, Προμηθέα Δεσμώτη, Παλαιά Διαθήκη, το έπος του Διγενή και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, υπογράμμισε τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, αναφερόμενη και στη συμβολή Κοραή και Λειβαδίτη.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι συνδιοργανωτές: η Επικεφαλής του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών κα. Αμαλία Καψάλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Φίλιππος Κοτσαρίδης, η Πρόεδρος του Τμήματος «Θυγατέρες της Πηνελόπης – ΘΕΤΙΣ» Βρυξελλών κα. Ελένη Μαγκλάρα και ο Πρόεδρος της AHEPA A610 κ. Νικόλαος Κορογιαννάκης.

Στις ομιλίες τους, ο μεν κ. Γιάννης Ξούριας, Καθηγητής Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, εξήγησε πώς ο Αδαμάντιος Κοραής σφράγισε την ιδεολογία, το συλλογικό φαντασιακό, την ιστορική αντίληψη και τη γλωσσική φυσιογνωμία των Ελλήνων, ενώ η κα. Δώρα Μέντη, Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, ανέδειξε την εξέλιξη του ποιητικού λόγου του Τάσου Λειβαδίτη και τις επιρροές που διαμόρφωσαν το καλλιτεχνικό του ύφος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιήματος από τον κ. Νικόλαο Στόγιο του Ελληνικού Κύκλου και παρουσίαση μουσικού προγράμματος από την Ελληνική Χορωδία Βρυξελλών, συνοδεία πιάνου (Ανδρέας Μάντζαρης) και τσέλου (Δέσποινα Κορνηλάκη).

Η Πρεσβεία εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους προαναφερόμενους, αλλά και στο κοινό, για την ευρεία συμμετοχή, που τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.