Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017
greek english french
Αρχική arrow Το Υπουργείο arrow Δομή arrow Διπλωματική Ακαδημία

Διπλωματική Ακαδημία

Διπλωματική ΑκαδημίαΗ Διπλωματική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί ως αυτοτελής οργανική μονάδα του Υπουργείου υπαγόμενη απευθείας στον/ην Υπουργό Εξωτερικών.

Η κύρια αποστολή της Διπλωματικής Ακαδημίας είναι διττή:

- Η αρχική επαγγελματική εκπαίδευση των επιτυχόντων στον ειδικό εισαγωγικό διαγωνισμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας: Οι επιτυχόντες (υποψήφιοι Ακόλουθοι Πρεσβείας) φοιτούν για τρεις μήνες στην Διπλωματική Ακαδημία και εκπαιδεύονται τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης και διπλωματικής πρακτικής όσο και σε θέματα οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας.

- Η Διπλωματική Ακαδημία είναι επίσης επιφορτισμένη, μεταξύ άλλων, με την επιμόρφωση του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για Έλληνες και αλλοδαπούς για θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών για υπαλλήλους άλλων Υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων με τρίτες χώρες και της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας, η Διπλωματική Ακαδημία εξετάζει ανταλλαγές με ξένα αντίστοιχα ιδρύματα με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης.

Η Ακαδημία υπάγεται απ ευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών και διευθύνεται από διπλωματικό υπάλληλο με πρεσβευτικό βαθμό.
Το έργο της Διπλωματικής Ακαδημίας συνεπικουρείται από Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Εισαγωγικό Διαγωνισμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα:

Διπλωματικός κλάδος