Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα διατηρεί από την αρχαιότητα στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.  Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το Παλαιστινιακό ζήτημα ευρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας της περιοχής. Η Ελλάδα συμβάλλει τόσο στο διμερές όσο και στο περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ σε κάθε προσπάθεια επίλυσής του, προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η τρέχουσα κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως διαμορφώθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Hamas, την 7η Οκτωβρίου, και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού.  Οι θέσεις της χώρας μας είναι εν προκειμένω σαφείς: Η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία, υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με σεβασμό ωστόσο, στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και ζητεί την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, η Ελλάδα δίνει έμφαση στην ανάγκη αποτροπής επέκτασης των συγκρούσεων, στην προστασία των αμάχων, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, με τη διενέργεια εκτεταμένων ανθρωπιστικών παύσεων και τη δημιουργία  ανθρωπιστικών διαδρόμων για ασφαλή και ταχεία παράδοση της βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.  

Η Ελλάδα διαχωρίζει, τέλος, τον Παλαιστινιακό λαό από τη Hamas θεωρώντας την Παλαιστινιακή Αρχή ως τον νόμιμο εκφραστή του δικαιώματος των Παλαιστινίων για τη δημιουργία μιας εθνικής εστίας εντός των πριν το 1967 συνόρων, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συγκεκριμένη λύση είναι η μόνη που απαντά ικανοποιητικά στο διαχρονικό αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια και των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.