Σάββατο, 15 Μαΐου 2021
greek english french
Αρχική arrow Το Υπουργείο arrow Δομή arrow Διπλωματική Ακαδημία

Διπλωματική Ακαδημία

Διπλωματική ΑκαδημίαΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η Διπλωματική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί ως αυτοτελής οργανική μονάδα του Υπουργείου υπαγόμενη απευθείας στον/στην Υπουργό Εξωτερικών.
Η κύρια αποστολή της Διπλωματικής Ακαδημίας είναι διττή:

Η αρχική επαγγελματική εκπαίδευση των επιτυχόντων στον ειδικό εισαγωγικό διαγωνισμό της Διπλωματικής Ακαδημίας: Οι επιτυχόντες (υποψήφιοι Ακόλουθοι Πρεσβείας) φοιτούν για εννέα μήνες στην Διπλωματική Ακαδημία και εκπαιδεύονται σε θέματα κλασσικών, αλλά και περισσότερο σύγχρονων μορφών διπλωματίας (όπως η οικονομική και η πολιτιστική). Η εκπαίδευση των υποψηφίων Ακολούθων περιλαμβάνει επίσης μαθήματα οικονομικής και προξενικής διαχείρισης, οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών όπως και του Ελληνικού Κράτους γενικότερα.

Η Διπλωματική Ακαδημία είναι επίσης επιφορτισμένη με την επιμόρφωση του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για Έλληνες και αλλοδαπούς για θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών για υπαλλήλους άλλων Υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων με τρίτες χώρες και της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας, η Διπλωματική Ακαδημία, εξετάζει ανταλλαγές με ξένα αντίστοιχα ιδρύματα με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα Μνημόνια Συνεργασίας στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης με τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αρμενία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιράκ, Ισραήλ, Ιταλία, Κουβέιτ, Κροατία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σαουδική Αραβία και  Τουρκία.

Η Διπλωματική Ακαδημία διευθύνεται από διπλωματικό υπάλληλο με Πρεσβευτικό βαθμό, ενώ ως Διευθυντής Σπουδών υπηρετεί διπλωματικός υπάλληλος με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Α΄. Το έργο της Διπλωματικής Ακαδημίας συνεπικουρείται επίσης από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εισαγωγικό διαγωνισμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στον σύνδεσμο:
https://www.mfa.gr/dinatotites-epaggelmatikis-stadiodromias-sto-ypex/diplomatikos-klados/