Απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α. Μεϊκόπουλου (Αθήνα, 08.04.2024)

Απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α. Μεϊκόπουλου (Αθήνα, 08.04.2024)

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βουλευτά, σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας, η οποία είναι γνήσια επίκαιρη. Και είναι γνήσια επίκαιρη, διότι η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υφίσταται ένα σοβαρό έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Δεν είναι μοναδικά ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Πλην όμως, η αλήθεια είναι ότι πλήττει εξαιρετικά την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μία φάση ανάπτυξης με μείωση της ανεργίας και βεβαίως, ιδιαιτέρως, πλήττει τον πρωτογενή τομέα. Για το λόγο αυτό, κύριε βουλευτά, έχουν υπογραφεί ήδη δύο συμφωνίες για τη νόμιμη μετανάστευση - έτσι ώστε να μπορούν να μετακαλούνται με μία ταχεία διαδικασία εργάτες γης - με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, ενώ μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται και μία τρίτη συμφωνία με την Ινδία που ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει σημαντικά τη δεξαμενή από όπου μπορεί να αντλήσει η ελληνική οικονομία, οι εργοδότες νέο εργατικό προσωπικό. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τυποποιήσουμε τους διαύλους για τη νόμιμη μετανάστευση, για να στελεχωθεί το υπολειπόμενο εργατικό δυναμικό - με τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τις Φιλιππίνες, την Αρμενία και το Βιετνάμ.

Βεβαίως, πέρα από αυτό, κύριε βουλευτά, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να βελτιωθεί και το αντίστοιχο επίπεδο των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να καθίσταται ελκυστική και η πρόσκληση εκ μέρους των Ελλήνων εργοδοτών. Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα λειτουργήσει, ελπίζω, και ως προσέλκυση.

Ειδικότερα για τα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε κ. Βουλευτά για τους αλιεργάτες και δη για τη Μαγνησία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως γνωρίζετε, διέπονται από τη συμφωνία, τη διμερή συμφωνία του 1981, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1984. Τόσο με το προϊσχύσαν καθεστώς του Μεταναστευτικού Κώδικα, του Νόμου 4251 του 2014, όσο και με τη νεότερη νομοθεσία 5038 του 2023, προβλέπεται ειδικά, ότι υπάρχει η δυνατότητα μετάκλησης για συγκεκριμένο εργοδότη και για συγκεκριμένη εργασία έως 11 μήνες. Η θεώρηση που παρέχεται δίδει τη δυνατότητα αυτή να εργάζεται νομίμως. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, κ. Βουλευτά, δεν προκύπτει ζήτημα καθυστέρησης. Θα σας αναφέρω τα στοιχεία, τα οποία μπορώ να σας προσκομίσω, αν θέλετε, και ιδιαιτέρως. Πέρυσι είχαν υπάρξει ειδικά για αλιεργάτες μια σειρά αιτήσεων.

Συγκεκριμένα 1495 αιτήσεις το 2023.  Εξ αυτών ολοκληρώθηκαν θετικά 1373 και απερρίφθησαν μόνο 122. Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, έχουν υποβληθεί 875 αιτήσεις. Είμαστε δηλαδή ήδη στο 60% του περσινού επιπέδου, μολονότι βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο τρίμηνο. Εξ αυτών έχουν γίνει δεκτές 766 και έχουν απορριφθεί 85. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ειδικά από το Προξενείο του Καΐρου, το ποσοστό αιτήσεων που δεν γίνονται αποδεκτές είναι κάτω του 10%. Άρα, τέτοιες καθυστερήσεις δεν εμφανίζονται στα μητρώα. Παρά ταύτα, και με την ευκαιρία της δικής σας παρέμβασης, και βεβαίως, και με την επικοινωνία που έχω κάνει και εγώ ο ίδιος προσωπικά με ενώσεις αλιεργατών για να δούμε αν υφίστανται προβλήματα και να προσπαθήσουμε να τα επισπεύσουμε, έχουμε όλη τη διάθεση να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή, η οποία πάντως στην παρούσα φάση δεν εμφανίζει, όπως σας είπα, σημαντικές καθυστερήσεις. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Βουλευτά. Φοβούμαι ότι μάλλον δεν έγινα εγώ σαφής ή ήσασταν προετοιμασμένος για άλλη απάντηση.

Επαναλαμβάνω, το πρώτο ζήτημα είναι το διαπιστωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης τομέων της ελληνικής οικονομίας. Είναι αληθές. Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα έλλειψης προσωπικού λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τι γίνεται επ’ αυτού; Γίνεται μια εξαιρετικά συστηματική επιχείρηση, έτσι ώστε να αντλούμε με νόμιμη διαδικασία, νόμιμη δηλαδή, διαδικασία εισόδου στη χώρα, εργατικό δυναμικό από τις χώρες, τις οποίες σας ανέφερα, ήδη δύο χώρες. Επιπλέον μία το αμέσως επόμενο διάστημα. Βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις με έξι χώρες. Άρα, αυτό είναι ένα δεδομένο όσο υπάρχει μία κεντρική στρατηγική, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε το ζήτημα αυτό.

Ζήτημα δεύτερο. Αναφερθήκατε στο ζήτημα των καθυστερήσεων. Πρώτα αναφερθήκατε όμως στο ζήτημα των απορρίψεων. Είπατε ότι σύμφωνα με την ενημέρωσή σας, οι απορρίψεις ανέρχονται στο 70%. Αυτό αναφέρατε, κύριε Βουλευτά, σωστά; Επαναλαμβάνω, 2024, έως σήμερα, αιτήσεις 875 - απορρίψεις 85, ποσοστό απόρριψης 9,7%. Εννέα στους δέκα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έχουμε από το Προξενείο του Καΐρου, επαναλαμβάνω 9 στους 10, οι οποίοι αιτούνται τη μετάκληση γίνονται δεκτοί. Εάν έχετε κάποια άλλα στοιχεία, ευχαρίστως να τα θέσετε υπόψη μου και ευχαρίστως να τα διαχειριστούμε. Αλλά αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία υπάρχουν.

Αισθάνομαι κ. Βουλευτά, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο εξής. Αναφέρεστε σε ζητήματα, στα οποία, σε καΐκια τα οποία δεν έχουν υποβάλει αίτηση και τα οποία για κάποιο λόγο θεωρείτε ότι με κάποιο αυτονόητο τρόπο θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις. Θέλω να σας επισημάνω το εξής: Πράγματι, αναφέρατε ότι σταδιακώς απομειώνεται η δεξαμενή εκείνων οι οποίοι έρχονταν περιοδικά στην Ελλάδα και υπάρχει ανάγκη για νέο δυναμικό. Αυτό -και  πάω στο τρίτο ζήτημα – πράγματι, θα μπορούσε να αποτελεί μια πηγή καθυστέρησης. Να σας πω γιατί; Διότι εάν πρόκειται για έναν εργάτη για τον οποίο υποβάλλεται αίτημα μετάκλησης και ο οποίος βρισκόταν στο παρελθόν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι το επίπεδο ελέγχου που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια και εν τέλει το Προξενείο είναι πάρα πολύ τυπική, γιατί οι ουσιαστικοί λόγοι, οι οποίοι θα αντεδείκνυαν την έλευση του συγκεκριμένου προσώπου έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν. Άρα, είναι μια τυπική και γρήγορη διαδικασία.

Για κάθε νέο πρόσωπο, για το οποίο αιτείται μετάκληση, θα πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη εργασία γιατί καταλαβαίνουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές οι προξενικές αρχές για το ποιοι έρχονται στην Ελλάδα, έστω και για να δουλέψουν. Διότι έχουμε τα γνωστά ζητήματα, στα οποία δεν πρέπει να αναφερθώ. Άρα, ενόσω σωστά λέτε ότι απομειώνεται η δεξαμενή των παγίως μετακαλούμενων και αυξάνεται ο αριθμός των νέων που εισέρχονται και για τους οποίους γίνεται αίτηση, σας υποβάλλω τα στοιχεία, τα οποία αναφέρουν ότι αυτήν τη στιγμή έχει γίνει επεξεργασία του 60% των αιτήσεων όλου του χρόνου πέρυσι, άρα, πάρα πολύ περισσότερες αιτήσεις εκ των οποίων αιτήσεων μόνο το 10%, λιγότερο από 10% έχει απορριφθεί. Άρα, αυτή τη στιγμή, δεν αμφισβητώ τα στοιχεία σας, αλλά φοβούμαι ότι πρόκειται για μια αίσθηση έλλειψης προσωπικού παρά για μία ανεπάρκεια, η οποία παρατηρείται στο προξενείο του Καΐρου. Εγώ θα σας υποβάλω τα στοιχεία. Θα παρακαλούσα, κύριε Βουλευτά, και εσείς να μου προσκομίσετε ό,τι στοιχεία έχετε σε σχέση με συγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες καθυστερεί.

Θέλω να σας πω ότι εγώ βρίσκομαι ο ίδιος πάνω από αυτό το ζήτημα, διότι αντιλαμβάνομαι το πόσο σημαντικό είναι, και για σας και για τους εργοδότες, τους οποίους εσείς αντιπροσωπεύετε ως βουλευτής, και για τον λόγο αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Όμως, καλό θα είναι να λειτουργούμε επί τη βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Και τα δεδομένα σήμερα είναι ότι: Πρώτον, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Δεύτερον, ότι γίνεται μία συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή εκείνων, οι οποίοι προσέρχονται επί τη βάσει νόμιμων οδών μετακλήσεων. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

8 Απριλίου, 2024