Σάββατο, 15 Μαΐου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εκ της διάδοσης του κορωνοϊού (Covid-19) σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

-Αποφεύγετε να ταξιδεύετε σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς οι χώρες αυτές λαμβάνουν συνεχώς νέα μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και εξόδου αλλοδαπών πολιτών.

-Αν βρίσκεστε ήδη στο εξωτερικό:

Ενημερωθείτε σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού, μέσω και των σχετικών ενημερώσεων των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό από τις οικείες ιστοσελίδες (βλ. συν. αρχείο). Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης των Ελληνικών Αρχών, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, συστήνουμε να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές, προκειμένου οι τελευταίες δυνηθούν παράσχουν κάθε δυνατή αρωγή σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε.


Σχετικά με ως άνω σημεία, ανατρέξτε εδώ

Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, υφίστανται περιορισμοί μέχρι τις 15.06.2020 στις μετακινήσεις από και προς την Ισπανία, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία (ΚΥΑ), καθώς και την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΚΥΑ). Επιπλέον, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνεται η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ολλανδία.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών:


Κρυπτογραφική Υπηρεσία: +302103681000 / 1259 / 1730

Περισσότερες πληροφορίες για τον Νέο Κορωνοϊό (2019-nCoV):

https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19-odigies-gia-taxidiotes/

Σημείωση:

Σας γνωστοποιούμε ότι κατά το διάστημα από 18.3.2020 και ώρα 06:00πμ έως και 18.4.2020 και ώρα 06:00πμ, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία προϋπόθεση που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια (βλ. εδώ). Η παραπάνω περίοδος παρατάθηκε ως τις 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:00, κατόπιν σχετικής  ΚΥΑ.

Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και υπό αυτοπεριορισμό, μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του διαστήματος 14 ημερών.

Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Κοινή Υπουργική Απόφαση), οι Έλληνες και οι κοινοτικοί αλλοδαποί, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα, θα πρέπει,  όμως, να παραμείνουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για διάστημα 7 ημερών από την άφιξή τους από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής (συμπεριλαμβανομένου των κρατών-μελών της ΕΕ). Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού δείγματος κορωνοϊού (COVID-19) κατά την υποβολή των εισερχομένων σε εργαστηριακό έλεγχο, τότε η περίοδος υποχρεωτικής καραντίνας διαρκεί 14 μέρες. Προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.


Πρώτη δημοσίευση: 17  Μαρτίου 2020 (2020-03-17 14:13:58)