Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, με την Πρέσβη της Αλβανίας A. Hobdari (10.01.2019)

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, με την Πρέσβη της Αλβανίας A. Hobdari (10.01.2019)

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, δέχθηκε στις 10.1.19 σε εθιμοτυπική συνάντηση την Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, κα Ardiana Hobdari.
Κατά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σταθερή υποστήριξη της χώρας μας για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι η γειτονική μας χώρα έλαβε καθεστώς υποψηφιότητας στην Ε.Ε. επί Ελληνικής Προεδρίας. Υπογράμμισε τις πέντε καίριες ρητές προϋποθέσεις, σύμφωνα με την αιρεσιμότητα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (απόφαση 26.6.2018), στις οποίες συγκαταλέγονται ως μείζονες η υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για την πολιτική μη διακρίσεων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και η αποτελεσματική προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ομογενών μειονοτικών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα προστασίας των περιουσιών των Ομογενών στην Χειμάρρα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, τονίζοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασιών σε πολιτιστικά, μορφωτικά, εκκλησιαστικά, περιβαλλοντικά κοινά ζητήματα. Εν κατακλείδι, ζήτησε από την Πρέσβη της Αλβανίας να παρέμβει ώστε να παραδοθεί άμεσα το ιατροδικαστικό πόρισμα των Αλβανικών αρχών για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η κα Hobdari ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά αναγνωρίζει και εκτιμά την σταθερή ελληνική υποστήριξη για ένταξη στην Ε.Ε., όχι μόνο έναντι της χώρας της, αλλά και όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αναφερόμενη, χαρακτηριστικώς, στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης επί Ελληνικής Προεδρίας το 2003. Προσέθεσε ότι η χώρα της προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο προετοιμασίας της για ένταξη στην Ε.Ε. Αναφορικώς με το θέμα των περιουσιών που έχει ανακύψει και προσφάτως διευκρίνισε ότι η χώρα της καταβάλλει προσπάθεια διαμόρφωσης σαφούς εικόνας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Προσέθεσε ότι η έρευνα των αρμοδίων αρχών για τον θάνατο του Κ. Κατσίφα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και θα ακολουθήσει η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς.

Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS