Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (Αθήνα, 21.07.2019)

Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (Αθήνα, 21.07.2019)

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (Αθήνα, 21.07.2019)«Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Πρόεδρε της Βουλής,

Υπουργοί,

Μέλη του Κοινοβουλίου,

Με αίσθημα τιμής αλλά και ευθύνης, απευθύνομαι σήμερα -για πρώτη μου φορά- εδώ, στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου, αναθέτοντας μου την ευθύνη της Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Βρίσκομαι εδώ, έχοντας εργαστεί πάνω από 30 χρόνια στην Διεθνοποιημένη ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα, γιατί συντάχθηκα με το όραμα του Πρωθυπουργού στην αναπτυξιακή, εξωστρεφή ατζέντα της Κυβέρνησης, με στόχο να βελτιώσουμε την οικονομία, να υπηρετήσουμε την κοινωνία αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα στις ζωές των συνανθρώπων μας, και έτσι, να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα.

Το όραμα λοιπόν που θα υπηρετήσω είναι -σε μια γραμμή- «η δημιουργία μιας εξωστρεφούς Ελλάδας που έχει στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, είναι όραμα φιλόδοξο με πλάνο ρεαλιστικό. Είναι όμως και προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Αν λοιπόν αυτό είναι το όραμα που υπηρετώ, ποιοι είναι οι στρατηγικοί μας στόχοι; Πολύ απλά, είναι:

•    Η άσκηση αποτελεσματικής Οικονομικής Διπλωματίας.
•    Η υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών και διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης.
•    Η προσέλκυση επενδύσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους.
•    Ο εκσυγχρονισμός των δομών της Δημόσιας Διοίκησης για την διευκόλυνση των επενδυτών και των εξαγωγέων.
•    Ο επαναπροσδιορισμός και το χτίσιμο, σε διεθνές επίπεδο, της εικόνας της εξωστρεφούς Ελλάδας.

Με δεδομένες λοιπόν τις στρατηγικές κατευθύνσεις που ανέφερα, θα πραγματοποιήσουμε τις εξής δράσεις:

1. Αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε την Οικονομική Διπλωματία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Δημιουργούμε έναν ενιαίο κι ενισχυμένο φορέα άσκησης εξωστρέφειας, συγχωνεύοντας όλους τους σχετικούς φορείς και υπηρεσίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με μία Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό, την αποτελεσματικότερη διοίκηση και την ύπαρξη μιας ενιαίας, ξεκάθαρης και «δυνατής» φωνής. Αναφέρομαι φυσικά στο Enterprise Greece, τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΟΣΑ, το Γραφείο Οικονομικού και Εμπορικού Συμβούλου Γενεύης και την πλήρη αξιοποίηση των δομών του Υπουργείου Εξωτερικών που επεκτείνεται στο σύνολο του δικτύου των Αρχών του εξωτερικού σε 127 Πρεσβείες και Γενικά Προξενεία και 59 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

2. Δημιουργούμε ένα πραγματικό «one stop shop» που θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις
για
i.    να λύνει προβλήματα,
ii.    ii. να απλοποιεί διαδικασίες και
iii.    iii. να διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, στη χώρα μας.
Πρόκειται φυσικά να συνεργαστούμε στενά με Υπουργεία και Φορείς ώστε με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στο εθνικό, νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο για το επιχειρείν, να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. Θα προβάλλουμε στους εταίρους, τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, το νέο περιβάλλον με ειλικρίνεια, αναδεικνύοντας τη νέα φιλο-επενδυτική προοπτική της χώρας.

3. Στην προώθηση των εξαγωγών δίνουμε τέλος στη γενικόλογη δραστηριοποίηση και κινούμαστε πλέον στοχευμένα. Θέτουμε προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας, δίνοντας κίνητρα, κατάλληλη ενημέρωση κι εκπαίδευση -όταν χρειάζεται- μαζί με εργαλεία εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις, για να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

4. Χαράσσουμε για αυτό πολιτικές για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας προσελκύοντας καταξιωμένους παγκόσμιους ηγέτες και ταυτόχρονα προωθώντας και στηρίζοντας τη νέα εν-τη-γενέσει (start-ups) επιχειρηματικότητα.

5. Αξιοποιούμε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που αποτελεί ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορούν και στηρίζουν την εξωστρέφεια της χώρας. Στόχος δικός μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά -προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού- να γίνει ένας διεθνής επιχειρηματικός κόμβος. Ζούμε πλέον σε ένα παγκόσμιο χωριό. Και η τεχνολογία μας δίνει κάθε δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις.

6. Χτίζουμε τη νέα, αναβαθμισμένη εικόνα της εξωστρεφούς Ελλάδας, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και εσωτερικά. Στοχεύουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης αλλά και την κακή -συχνά διαστρεβλωμένη- εικόνα της χώρας μας. Έτσι, σχεδιάζουμε ήδη την αρχιτεκτονική της εικόνας μιας σύγχρονης, εξωστρεφούς χώρας. Κάποιοι το ονομάζουν «εθνικό brand» αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο γιατί δεν αφορά στο marketing, αφορά στη θέση της χώρας στον κόσμο.
Πρόκειται για την αρχιτεκτονική που απαρτίζεται από όλα τα σημαντικά επί μέρους στοιχεία της υπόστασης της Πατρίδας μας, στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν αυτό που επιθυμούμε να είμαστε. Μια σύγχρονη, πολυδιάστατη, ενιαία, αποτελεσματική φωνή και εικόνα της νέας Ελλάδας στο Παγκόσμιο τοπίο.

Φυσικά θα αναπτύξουμε την στενότερη δυνατή συνεργασία με το Γραφείο Πρωθυπουργού, τα Υπουργεία και τους Υπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς, τα Στελέχη και τους Υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και με κοινωνικούς εταίρους, Φορείς, Συνδέσμους εξαγωγέων, Επιμελητήρια, και άλλους εκφραστές της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων, γιατί είμαστε σύμμαχοι σε έναν κοινό στόχο: να κάνουμε την Ελλάδα πιο εξωστρεφή!

Οφείλω να σας πω ότι ήδη, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου, γνώρισα πολλά από τα στελέχη των Υπηρεσιών και των Φορέων. Με εντυπωσίασε το επίπεδο κατάρτισης αλλά πάνω απ’ όλα η θετική τους διάθεση προς τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν.

Κορυφαίος φυσικά σύμμαχος και εκφραστής της προσπάθειας μας θα είναι -πέραν του συνόλου των στελεχών του Υπουργείου των Εξωτερικών- και οι Πρέσβεις μας ανά τον κόσμο. Πιστεύω ότι όλοι μαζί, χτίζουμε μια δυνατή ομάδα που θα πετύχει.

Ελπίζω ότι σε αυτή την πορεία, όλοι μα όλοι μαζί θα σταθούμε ενωμένοι και αρωγοί της προσπάθειας εξωστρέφειας, όποια θέση κι αν έχουμε, όποιο ρόλο κι αν μπορούμε να διαδραματίσουμε.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή αναφορά στο 2021.

Η Ελλάδα πρόκειται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε το παρελθόν και να θέσουμε τις βάσεις για το αύριο. Να μελετήσουμε τις διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες, να τις αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο και να προβάλλουμε την εξωστρεφή Ελλάδα μέσα από τη νέα αυτή πραγματικότητα.

Να προσφέρουμε ένα νέο υπόδειγμα Διπλωματίας που θα γίνει γέφυρα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Να μετατρέψουμε το εθνικό κεφάλαιο που έχει ξενιτευτεί σε λίκνο της Νέας Ελλάδας. Να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον, και έτσι, με ανανεωμένη αισιοδοξία, πίστη στον εαυτό μας και επίγνωση των δυνατοτήτων μας, να αναβαθμίσουμε, ως οφείλουμε, την θέση της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο.

Ενωμένοι, στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αφήνοντας πίσω μας μια τεράστια οικονομική κρίση που όμως δεν μας τσάκισε.

Δουλεύουμε με αυτοπεποίθηση, για το σήμερα και για το αύριο.

Με σεβασμό στην ιστορία της, η χώρα βαδίζει ξανά μπροστά!

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.»