Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, μετείχε στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΕΕ-ΣΣΚ) που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ στις 6 Οκτωβρίου 2025. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, όπως η κατάσταση στη Γάζα, την Ουκρανία, την Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και το Σουδάν.
Η παρέμβαση του κ. Υφυπουργού εστίασε στη Συρία και τον Λίβανο, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συμπυκνώνεται στη στήριξη της εθνικής κυριαρχίας και ενότητας της Συρίας, στη συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση, που θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και στη λογοδοσία και την εθνική συμφιλίωση, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε άρση των κυρώσεων στο πλαίσιο της σταδιακής και αναστρέψιμης προσέγγισης. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σύρο μεταβατικό Πρόεδρο στην Νέα Υόρκη και η τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Συρίας αποτυπώνουν την κοινή θέληση για ενδυνάμωση - μεταξύ άλλων - της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.
Αναφορικά με τον Λίβανο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την κατάπαυση του πυρός τον Δεκέμβριο 2024, εκπέμποντας μήνυμα αλληλεγγύης. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου και στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών. Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Λιβάνου το 2025, καθώς και την παροχή άμεσης ευρωπαϊκής υποστήριξης στον Λίβανο.
Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-ΣΣΚ, ο Υφυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον Sheikh Jarrah Jaber Al Ahmad Al Sabah, Υφυπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, όπου επιβεβαιώθηκε τόσο το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, όσο και ο συντονισμός των πολιτικών Ελλάδας-Κουβέιτ σε μείζονα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Κατά την επίσκεψη στο Κουβέιτ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Abdulaziz Alhudaib, ασκούντα χρέη Εκτελεστικού Διευθυντή της Επενδυτικής Αρχής του Κουβέιτ (Kuwait Investment Authority). Στη διάρκεια της συνάντησης, η κουβετιανή πλευρά τόνισε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνιστά πόλο έλξης επενδύσεων και συμφωνήθηκε η ενίσχυση του διαλόγου για τη διεύρυνση των επενδυτικών συνεργασιών με την Ελλάδα.
Τέλος, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με την ελληνική κοινότητα του Κουβέιτ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία.
8 Οκτωβρίου, 2025