Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Σημεία ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Σμυρλή, στη Ψηφιακή Συνεδρίαση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) (30.03.2021)

Σημεία ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Σμυρλή, στη Ψηφιακή Συνεδρίαση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) (30.03.2021)

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής,  πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στο πλαίσιο της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ).


Ο κ. Σμυρλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νέα ενιαία δομή του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ενσωματώνει με τρόπο συνεκτικό όλες τις οργανικές μονάδες που φέρουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας και ενώνει εποικοδομητικά το συνδυασμό διμερών και πολυμερών σχέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ο οποίος κατάφερε να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα, κατοχυρώνοντας τη θέση του ως ένας από τους πιο δυναμικούς περιφερειακούς συνδέσμους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, η πραγματοποίηση πλήθους σημαντικών δράσεων, όπως η συμμετοχή σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ψηφιακές Β2Β συναντήσεις, σε Συνέδρια και ενημερωτικές Ημερίδες, καθώς επίσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την εξωστρέφεια όπως τα Greek Exports Awards και το Greek Exports Forum, αποτελούν απτά παραδείγματα της επιδίωξης του ΣΕΚ, όσον αφορά την ενίσχυση της κρητικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Σμυρλής επεσήμανε τη ρητή βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού Brand Name για τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές υπηρεσίες, με την παράλληλη προστασία της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας των προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη συνέχεια της παροχής στήριξης των κυριότερων εξαγωγικών κλάδων: αγροδιατροφικά και ποτά, φάρμακα, χημικά, δομικά υλικά, μηχανήματα, προϊόντα χαλκού και αλουμινίου, καθώς και υπηρεσίες ενέργειας. Τέλος, τόνισε τη θερμή υποστήριξη των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (FTA-Free Trade Agreements) που συνάπτει η Ε.Ε. με σημαντικές αγορές.