Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Σημεία ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ι. Σμυρλή, στην Ψηφιακή Εκδήλωση “Greece – N. Africa e-Business Gathering: Friendship & Cooperation in the Mediterranean” (07.04.2021)

Σημεία ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ι. Σμυρλή, στην Ψηφιακή Εκδήλωση “Greece – N. Africa e-Business Gathering: Friendship & Cooperation in the Mediterranean” (07.04.2021)

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής,  πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στο πλαίσιο της Ψηφιακής Εκδήλωσης “Greece –N. Africa e-Business Gathering (Algeria – Egypt – Libya – Morocco – Tunisia): Friendship & Cooperation in the Mediterranean”, που διοργάνωσε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο.   

Ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι για την Ελλάδα, οι μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής είχαν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας όσο και των μακραίωνων φιλικών δεσμών. Υπογράμμισε, ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για ανάπτυξη συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής δεν εξαντλείται στο πεδίο των διμερών σχέσεων. Μέσω της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, ακολουθείται μια σταθερή πολιτική που αφορά την  ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την ασφάλεια και ευημερία της μεσογειακής λεκάνης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Αφρικής, ο κ. Σμυρλής σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων επενδυτών και εξαγωγέων στην περιοχή, όπως και για την προσέλκυση επενδύσεων από τις αντίστοιχες χώρες, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που παρέχει η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία.

Στη συνέχεια,  τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόκειται να συμβάλλει στην  ταχεία μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης. Και  με οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη χρηματοδότηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναμένεται η πραγματοποίηση επενδύσεων σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων, η ναυπηγική βιομηχανία, οι ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, τέλος, ότι η ελληνική Διπλωματία παρουσιάζεται ιδιαιτέρως δραστήρια και επιδεικνύει ξεχωριστή μέριμνα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται κομβικής σημασίας ο ρόλος των θεσμών – «γεφυρών», όπως τα διμερή Επιχειρηματικά Συμβούλια, μεταξύ των οποίων το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει συνδράμει καθοριστικά στην προώθηση των οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου.