Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια Ελλάδας-ΕΕ και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (Ζάππειο, 27.05.2021)

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια Ελλάδας-ΕΕ και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (Ζάππειο, 27.05.2021)

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια Ελλάδας-ΕΕ και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (Ζάππειο, 27.05.2021)Με κεντρικά συνθήματα «40 χρόνια Ελλάδα – ΕΕ πιο δυνατοί μαζί» και «το Μέλλον είναι στα χέρια σου» πραγματοποιήθηκε απόψε στον ιστορικό – εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, η λαμπρή πανηγυρική τελετή για τον εορτασμό της επετείου των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, καθώς και της επίσημης έναρξης του εθνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την υποστήριξη της  Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Αναπληρωτής Υπουργός. Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απηύθυναν ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. Antonio Costa  και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen.

«Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την ομιλία του οποίου άνοιξε η κεντρική εκδήλωση.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές κοινότητες που ήταν αποτέλεσμα, όπως είπε, της επιμονής και του οράματος ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έκτοτε, μέσα από μια πολυκύμαντη σχέση 40 ετών, η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή, αλλά και άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της. Και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν την διάλυση της. Αντιμετώπισε με τόλμη και καινοτομία την πανδημία, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Και πρόσθεσε πως έτσι πρέπει να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας. “Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών μας προστατεύει αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες,στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική κινητικότητα. Αυτή είναι η Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την έναρξη του εθνικού διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των Νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική, λέγοντας πως “η Νέα Γενιά είναι η ελπίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης”.

Απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα. Καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που βρέθηκαν στο Ζάππειο με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. “Με την παρουσία τους στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή” είπε εμφατικά, κάνοντας αναφορά στη δασκάλα από το νησάκι των Αρκιών, τους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας. Τους ανθρώπους της παραγωγής, των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου. Τους μετανάστες που επέλεξαν να ζουν στη χώρα μας. Τους “Πρωταθλητές – όπως είπε - στους στίβους, αλλά και στο θάρρος. Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και μαζί τους, άνθρωποι με Αναπηρίες, πρωταθλητές της ζωής.” Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και μαθητές που εκφράζουν το μέλλον. Τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας, και της μουσουλμανικής μειονότητας. Τους εκπροσώπους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που παλεύει για την ισότητα. Μίλησε, ακόμη, για εκείνους που διακινδύνευσαν για τους συμπολίτες μας σε δύσκολες καταστάσεις, τους εργαζόμενους που πάλεψαν ακούραστα ενάντια στην πανδημία. Τους ανθρώπους της κοινωνικής προσφοράς, που έμπρακτα βιώνουν την αλληλεγγύη και εμπνέουν με το παράδειγμα τους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε «Χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και Χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!»