Σημεία ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" (Αθήνα, 06.10.2020)

«Στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας κερδήθηκε η μεγάλη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, της αποξένωσης και της περιθωριοποίησης», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη σημερινή του τοποθέτησή στη διαδικτυακή συζήτηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τίτλο «Είναι “εμβολιασμένη” η δημοκρατία απέναντι στην πανδημία; Από τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού στα fake news του κορωνοϊού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία έθεσε από νωρίς στο επίκεντρό της τους περιορισμούς, που επέβαλε η πανδημία τόσο στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών όσο και στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο και της «Διακήρυξης των Αθηνών», που στόχος είναι να υιοθετηθεί στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα κατά την 130η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας την αυξημένη εμπιστοσύνη που καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος και τον ρόλο των ειδικών επιστημόνων στη διαχείριση της κρίσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ήταν σοφή η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει στην πρώτη γραμμή της μάχης τους ειδικούς κι όχι τους πολιτικούς, «για να κερδίσουν πόντους», όπως σχολίασε. Οι ειδικοί έπεισαν την κοινή γνώμη, έλαβαν τις κρίσιμες αποφάσεις και συνεχίζουν να το κάνουν. Και, όπως εκτίμησε, αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει την καλύτερη προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Περαιτέρω, αφού υπενθύμισε ότι ο Λοιμός των Αθηνών πριν 2500 χρόνια άνοιξε τότε την πόρτα στην επέλαση των λαϊκιστών, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είμαστε πολιτικά άτρωτοι απέναντι στις πανδημίες. «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η συλλογική θωράκιση απέναντι σε ψευδείς ειδήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν αμφισβήτηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο ιός μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος για την υγεία, αλλά τα fake news μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τη δημοκρατία», σχολίασε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η έξαρση του φαινομένου των fake news «δεν είναι άσχετη με τη φοβερή άνοδο του λαϊκισμού που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα» και κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα, που αντιμετωπίζουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, στόχος είναι να θωρακίσουμε όχι μόνο τη δημόσια υγεία απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά να θωρακίσουμε και την κοινωνία απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις, τα ψευτοδιλήμματα και τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού».

6 Οκτωβρίου, 2020