O Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ήταν καλεσμένος στην έκτακτη εκπομπή "Demain L’Europe" με τις Caroline de Camaret και Oriane Mancini, στην οποία μετείχε μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου,Denis MacShane, τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Carlos Moedas, και –μέσω σύνδεσης- την πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding και τον κ. Mario Borghesio, ευρωβουλευτή της Lega Nord. Κύρια ζητήματα που θίχτηκαν ήταν η άνοδος του εθνικισμού, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η οικονομική, μεταναστευτική και περιβαλλοντική κρίση, η φθίνουσα ιδέα που έχουν οι Ευρωπαίοι για την Ένωση ως φορέα προστασίας, αλλά και το πολιτικό μέλλον της ηπείρου.
Σε ερώτημα σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα και τις διαφορές ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ευρώπη, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε:
«Μειώσαμε κατά 9 μονάδες την ανεργία στην Ελλάδα, αλλά παραμένει πολύ υψηλή. Δεν είναι όμως, μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα αυτό, το είδαμε και στην Ισπανία. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ πιο γενικευμένο πρόβλημα. Μιλάμε για ανάπτυξη, είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη υπάρχει, αλλά υπάρχει και το ζήτημα της κατανομής της. Της κατανομής του παραγόμενου πλούτου. Και βλέπουμε ότι οι ανισότητες έχουν πράγματι καταστεί εκρηκτικές. Όχι μόνο στην κοινωνία μας, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών. Η αρχιτεκτονική του ευρώ ως τώρα (…) Δεν είναι μόνο ζήτημα του κ. Trichet, θεωρώ ότι υπήρχε μια εμμονή με τη λιτότητα και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, σε σχέση με αυτό που υπήρχε ως πολιτική επέκτασης στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ο Obama αύξησε τον κατώτατο μισθό. Νομίζω ότι υπάρχει επανάληψη των λαθών που έγιναν κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου του προηγούμενου αιώνα. Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε στην κρίση με οικονομικά μέτρα περιορισμού (δημοσιογράφος: Και μέτρα πολύ δύσκολα για εσάς), για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για εμάς. Και βλέπουμε ότι πρόκειται για μια επανάληψη των ιστορικών λαθών, ο Roosevelt είχε προσπαθήσει με το New Deal να μειώσει τις ανισότητες. Εμείς προσπαθήσαμε να επιβάλουμε περιοριστικά οικονομικά μέτρα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ναζισμό. Πρέπει να το αποφύγουμε αυτό στην ήπειρό μας».
Σε συνέχεια παρέμβασης του κ. Trichet σχετικά με την οικονομική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε:
«(Κ. Trichet) έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε σχετικά με τις ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά αν η Ελλάδα ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση, δεν θα είχαμε αυτή τη γενικευμένη εικόνα δυσαρέσκειας στην Ευρώπη. Ακόμη και η Κομισιόν, στη Λευκή Βίβλο της, αναφέρει ότι είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά Ευρωπαίων που φοβούμαστε ότι οι ζωές των παιδιών μας θα είναι χειρότερες από τις δικές μας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών. Σήμερα, δεν έχουμε λιγότερο πλούτο από ό,τι στα 30 χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόβλημα είναι οι μηχανισμοί κατανομής αυτού του πλούτου».
«Υπήρχαν μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Για παράδειγμα, το μοντέλο μας βασίζεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όταν καταργήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυτό όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητο, αλλά ήταν και αντίθετο με αυτό που χρειαζόταν η χώρα μας. Επομένως, για το μέλλον, πρέπει να προσέξουμε πολύ ως προς τη διατήρηση των αξιών της Ευρώπης και μία από τις αξίες της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη, είναι το κοινωνικό μας σύστημα», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στη συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε.
Δεύτερος κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα. Η δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα άφιξης μεταναστών, αλλά ωστόσο «δεν είχε καθόλου την ίδια πολιτική» (με την Ιταλία), αποδεικνύοντας ότι «είναι εφικτή και μια άλλη μεταναστευτική πολιτική». Απαντώντας στον κ. Borghesio, ο Υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε: «Συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να εξετάζουμε τις αιτήσεις ασύλου, αλλά αν δεν επιτρέψετε να αποβιβαστούν (από τα σκάφη), πώς θα καταφέρει κάποιος να εκφράσει τη θέλησή του να γίνει δεκτός ως πρόσφυγας;»
Στο ίδιο θέμα, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Μια μικρή παρατήρηση, ο Επίτροπος (κ. Moedas) έχει δίκιο. Δεν υφίσταται λύση που να μην είναι ευρωπαϊκή. Και το βάρος αυτής της πίεσης πρέπει να κατανεμηθεί. Και είναι πρόβλημα της Ευρώπης η αντίδραση αυτών των κρατών-μελών που δεν επέδειξαν αλληλεγγύη. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ιταλίας, της Ελλάδας ή της Ισπανίας. Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην κρίση ή τη δυσαρέσκεια των πολιτών μας και αυτήν την αντίδραση. Όταν είμαστε σε κρίση, υπάρχει φόβος και θυμός. Και αναζητούμε τον αποδιοπομπαίο τράγο. Όπως τον βρήκαμε στο πρόσωπο των Εβραίων στη δεκαετία του 1930, τώρα κάποια πολιτικά κόμματα, τα ίδια κόμματα, της Ακροδεξιάς, βλέπουν αυτόν τον αποδιοπομπαίο τράγο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επομένως, η μετανάστευση δεν είναι βάρος μόνο για τις χώρες πρώτης άφιξης, είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς, για να διατηρήσουμε την ελευθερία και το δίκαιό μας».
Αναφορικά με τις οικολογικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Συμφωνούμε όλοι, έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, αλλά υπάρχει ένα κόστος σε αυτή τη διαδικασία και αυτό το κόστος δεν πρέπει να το επωμιστούν μόνο οι φτωχοί, αυτή είναι μια άμεση σύνδεση με την ανάγκη να υπάρχει ένας φόρος περισσότερο προοδευτικός. Έχουμε υποχρέωση ως Ευρωπαίοι να προστατεύσουμε τις πολυμερείς σχέσεις, δηλαδή τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη συμμετοχή πολλών κρατών. Και στη συνέχεια, έχουμε την υποχρέωση να προβάλουμε την δεοντολογία μας, το όραμά μας για τον κόσμο, την προστασία του Κλίματος, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που πρέπει να συμπεριληφθούν στις Συνθήκες μας».
Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα της Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Χρειαζόμαστε μια αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αρχικά διότι πρέπει να υπάρχει επιρροή στη διεθνή σκηνή, πολύ μεγαλύτερη από την υφιστάμενη. Αλλά και διότι η Ευρώπη που προστατεύει, δεν πρέπει να το κάνει μόνο σε κοινωνικό επίπεδο ή σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας, αλλά να παρέχει και εγγυήσεις ασφάλειας των εξωτερικών της συνόρων. Και είναι αλήθεια ότι απειλούμαστε, το ίδιο και άλλοι Ευρωπαίοι. Είναι μείζονος σημασίας υποχρέωση, που απορρέει από την αλληλεγγύη, η οποία θεμελιώνει την Ε.Ε. Αυτό λοιπόν, είναι απαραίτητο τόσο για λόγους πολιτικής όσο και για λόγους νομιμοποίησης.
Ο κ. Juncker λέει κάτι που δεν μεταφράζεται εύκολα: Europe is a global payer, but not a global player. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό».
17 Μαΐου, 2019