Ενημερωτική εκδήλωση για τον Ευρωπαϊκό και Εθνικό Μηχανισμό Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων - FDI Screening (Αθήνα, 12.06.2026)

Ενημερωτική εκδήλωση για τον Ευρωπαϊκό και Εθνικό Μηχανισμό Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων - FDI Screening (Αθήνα, 12.06.2026)

Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ανώτερων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, της επιχειρηματικής κοινότητας και δικηγορικών γραφείων, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον ευρωπαϊκό και εθνικό μηχανισμό ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI Screening). 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τόσο την έναρξη λειτουργίας της Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όσο και τις εξελίξεις που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ασφάλεια αποτελεί πλέον θεμελιώδη παράμετρο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενων γεωοικονομικών προκλήσεων.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προσέλκυση ποιοτικών ξένων επενδύσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προστασία κρίσιμων υποδομών, τεχνολογιών και στρατηγικών συμφερόντων δεν λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη, αλλά ενισχύει τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία και ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, σημείωσε ότι η οικονομική ασφάλεια εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και παρουσίασε το έργο της νεοσύστατης Διυπουργικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός ελέγχου ξένων επενδύσεων αποτελεί πλέον ένα λειτουργικό εργαλείο δημόσιας πολιτικής για την αξιολόγηση πραγματικών επενδυτικών σχεδίων και συναλλαγών.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα Αλεξάνδρα Κουτογλίδου, Προϊσταμένη της Μονάδας «Economic Security Instruments 1 – FDI Screening, Outbound Investment and Anti-Coercion» της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κα Κουτογλίδου παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική οικονομικής ασφάλειας και τις βασικές κατευθύνσεις της υπό διαμόρφωση αναθεώρησης του ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ακολούθησε παρουσίαση του ελληνικού μηχανισμού ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων από στελέχη της αρμόδιας Β1 Διεύθυνσης Σχεδιασμού Εξωστρέφειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση του εθνικού πλαισίου με τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών, ευρωπαϊκών θεσμών και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και η σημασία διατήρησης ενός ισορροπημένου πλαισίου που θα διασφαλίζει αφενός την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και αφετέρου τη διατήρηση ενός ανοικτού και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά κατά την εκδήλωση, «οι επενδύσεις είναι εθνικές, οι κίνδυνοι όμως είναι ευρωπαϊκοί», γεγονός που καθιστά τον συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών κρίσιμη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων γεωοικονομικών προκλήσεων.

15 Ιουνίου, 2026