Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην τηλεοπτική εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη (18.06.2025)

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην τηλεοπτική εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη (18.06.2025)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί εδώ μαζί μας σήμερα, αυτή τη δύσκολη μέρα, είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, κύριε Χασαπόπουλε, κυρία Βούλγαρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πιο επίκαιρος από ποτέ, νομίζω. Είναι από τα πρόσωπα που θέλαμε να συνομιλήσουμε σήμερα, έχει ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Υπουργέ, να ξεκινήσουμε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Μολονότι, θα μου επιτρέψετε να πω, είχαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα. Διότι εχθές είχαμε τον επαναπατρισμό 140 πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη του Ισραήλ, μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με πολύωρη διαδρομή, χερσαία, μέσω της Αιγύπτου. Σε συντονισμό και με το Γενικό Επιτελείο, πήγαν στρατιωτικά αεροσκάφη και επανέφεραν, τα χαράματα σήμερα, τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν ακόμη αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ. Εκκενώθηκε το Ισραήλ από εκείνους οι οποίοι επιθυμούσαν να αποχωρήσουν. Θα υπάρξουν και νέες επιχειρήσεις. Ακόμη πιο δύσκολη επιχείρηση είναι ο απεγκλωβισμός από το Ιράν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κι εκεί Έλληνες;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν και εκεί. Υπάρχει και εκεί ένας μικρός αριθμός Ελλήνων και βεβαίως, η διπλωματική μας αποστολή εκεί. Μεριμνούμε έτσι ώστε, σήμερα, να εκκινήσει η διαδικασία αποχώρησής τους. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα πάει το C-130;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν θα πάει. Δεν θα πάμε αεροπορικώς, διότι οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό.  Έχει ήδη υπάρξει ένα πολύ ειδικό σχέδιο απεγκλωβισμού. Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα ήθελα όμως, από το φιλόξενο βήμα σας, να ευχαριστήσω θερμά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την υπεράνθρωπη, πραγματικά, προσπάθεια, την οποία κάνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όλες τις νύχτες, και βεβαίως, την Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει επιδείξει ανυπέρβλητο ζήλο στο να μπορέσει να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, C-130 στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, θα ξαναπάει;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήδη, όπως γνωρίζετε, σας είπα, είχαμε τρία αεροσκάφη, C-27 και C-130. Βεβαίως, εφόσον απαιτηθεί θα κάνουμε και άλλη επιχείρηση. Θέλω να σας πω πάντως, ότι αυτό απαιτεί μια πολύ δύσκολη συνεργασία και με τους Ισραηλινούς και με τους Αιγυπτίους, διότι περνούν από δύσκολες περιοχές. Και κυρίως, διότι, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι τέτοιες που έχουν καταστεί εξαιρετικά ασύμμετρες. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε από την ημέρα που είχαμε την σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, από τα χαράματα, καταγραφής όλων των Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονται και στο Ιράν και στο Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους. Οι διπλωματικές αποστολές μας στην Τεχεράνη, στο Τελ Αβίβ και στα Ιεροσόλυμα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες. Καλούμε τους Έλληνες να παραμένουν ασφαλείς και να βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με το Προξενείο και την Πρεσβεία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από άλλες φορές. Χθες, είχατε και μια σύσκεψη όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης. Η Ευρώπη τί στάση θα κρατήσει και τί είναι αυτό που σας φοβίζει;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιφερειακών συρράξεων κρίσιμων παικτών. Θα το πω, δυστυχώς, ότι βρισκόμαστε σε μια ώρα μηδέν, και είναι ο κατάλληλος τόπος να το πούμε αυτό, διότι μεγάλες χώρες, οι οποίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα και ισχυρό οπλοστάσιο, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση μεγάλης έντασης και σύρραξης. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 130 περίπου ένοπλες συρράξεις στον κόσμο. Είναι ένας αριθμός, ο οποίος ουδέποτε είχε υπάρξει στο παρελθόν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένας αριθμός που τρομάζει. Και κυρίως τρομάζει το γεγονός ότι χώρες, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά ισχυρό οπλοστάσιο και χώρες, οι οποίες δεν είναι και οι πιο δημοκρατικές του κόσμου, εμπλέκονται σε αυτές τις συρράξεις. Άρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ασύμμετρη κατάσταση για την οποία θα πρέπει να υπάρξει μία συλλογική δράση και στο πλαίσιο αυτό είχαμε χθες το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει μια εναρμονισμένη στάση. Η θέση η δική μας, της Ελλάδας, η οποία πέρασε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή και να έχουμε μία συνέχεια των συζητήσεων σε σχέση με το μελλοντικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο εν δυνάμει θα μπορούσε να έχει το Ιράν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί, όμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν έχει κοινή στάση. Ακούσαμε τον Μακρόν που λέει, στη θέση είναι και αυτός της Ελλάδος, να υπάρχει ειρήνη και εν πάση περιπτώσει να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος, να σταματήσει ο πόλεμος. Και ακούσαμε τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ κάνει τη βρώμικη δουλειά για όλους μας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν αφίστανται τόσο οι θέσεις. Ποτέ, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ενιαία στάση και αυτό συνδέεται και με το μείγμα των κρατών μελών. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι η απειλή του Ιράν είναι ενεργή και αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να καταλαγιάσει, γιατί αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά έχει να κάνει με την οικουμενική ασφάλεια και με τη συνολική πολιτική ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, η περαιτέρω ένταση είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, διότι συνιστά εστία ανάφλεξης. Δεν μπορεί ο κόσμος να αντέξει άλλο μεγάλο πόλεμο και έναν πόλεμο στον οποίο, επαναλαμβάνω, θα συμμετέχουν κράτη, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση πολύ υψηλής ετοιμότητας για πολεμικά επεισόδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία σας ανησυχεί και η στάση που θα κρατήσει; Γιατί η Τουρκία είναι ένας παίκτης που βλέπουμε ότι πάει ανάλογα με τις ορέξεις της. Πρόσφατα είδαμε και τους χάρτες που έβγαλε και έχει επεκταθεί στο μυαλό της μέχρι την Εύβοια, αν δεν κάνω λάθος. Μισό και παραπάνω Αιγαίο. Σας ανησυχεί; Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις που έχουμε και αν αλλάξει ο γεωπολιτικός χάρτης, το τι στάση θα κρατήσει και τι στάση θα κρατήσει και απέναντι σε εμάς.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Παρακολουθούμε πάντοτε τη στάση της Τουρκίας, όπως παρακολουθούμε και τη στάση όλων των γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα βεβαίως με την Τουρκία, με την οποία, όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος. Αυτή τη στιγμή, το σημαντικό είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία. Η Τουρκία έχει επιδείξει στο παρελθόν μεγάλη διεκδικητική στάση και απέναντι στην Ελλάδα. Οι χάρτες, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν, δεν είναι σημερινοί, ούτε χθεσινοί. Ανατρέχουν χρόνια, δεκαετίες θα μου επιτρέψετε να πω, και είναι στην πραγματικότητα η αποτύπωση ενός δόγματος, το οποίο είναι απολύτως ανυπόστατο και δεν έχει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας. Καταλαβαίνουμε από τη θέση αυτή δεν πρόκειται να αποστεί. Από την άλλη πλευρά, εκείνο το οποίο σήμερα προέχει είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια στάση, η οποία δεν θα εμπλέκει τη δική μας χώρα πιο ενεργά σε μεγαλύτερες εστίες κινδύνων. Θέλω να πω, επειδή το ακούω διαρκώς: η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται, καλώς ή κακώς, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη γεωγραφία. Περιβαλλόμαστε από τη Λιβύη, η οποία είναι ένα κράτος σε καθεστώς απόλυτου διχασμού, την Αίγυπτο, που γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα, με κλειστό ουσιαστικά το Σουέζ και με μεγάλο κίνδυνο για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, από τη Μέση Ανατολή, στην οποία οι εστίες ανάφλεξης πολλαπλασιάζονται καθημερινά, και από τα Βαλκάνια, όπου οι εθνικισμοί φαίνεται και πάλι να βρίσκουν χώρο. Άρα, σε μία τέτοια γειτονιά είναι όχι απλώς απλοϊκό κάποιος να συζητά η Ελλάδα να σηκώνει τη σημαία της επανάστασης, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η απάντησή σας στον κ. Σαμαρά;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν απαντώ εγώ στον κ. Σαμαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, χθες το απόγευμα, αργά το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και σε εσάς και, για να το πω έτσι απλά, είπε ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα, η στάση της Ελλάδας είναι τελείως αμυντική και δεν έχει και κανένα λόγο η Ελλάδα να το κάνει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε ότι δεν έχουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο. για να το πούμε έτσι με τα λόγια του, είναι τρικυμία, τρικυμία εν κρανίω. Και είναι ότι εμείς δεν μετέχουμε σε αυτή την ιστορία, ότι εμείς, ας πούμε...

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Για να είμαι ειλικρινής, επειδή χθες είχαμε την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 140 ανθρώπων από το Ισραήλ, έπρεπε διαρκώς να είμαι στο κέντρο επιχειρήσεων και δεν παρακολούθησα την ομιλία. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οφείλω να σας πω ότι εγώ δεν απαντώ. Σέβομαι τις απόψεις του καθενός. Ξέρετε, από ιδιοσυγκρασία εγώ θεωρώ τον απέναντί μου απλώς ως συμπολίτη μου με διαφορετικές απόψεις. Δεν τον θεωρώ εχθρό. Δεν διακατέχομαι από καμία μισαλλοδοξία, καμία εχθροπάθεια. Θέλω να πω το ακόλουθο - και αυτό δεν συνιστά απάντηση, συνιστά μία τοποθέτηση. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να αναφερθώ σε λόγια άλλων. Εγώ απλώς θα τοποθετηθώ σε σχέση με τη δική μας πολιτική. Και επειδή εγώ είμαι άνθρωπος, ο οποίος προέρχομαι από την κοινωνία και στην κοινωνία θα επιστρέψω, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός για να σκέπτομαι το πολιτικό μου μέλλον ή την υποστήριξη του πολιτικού μου παρελθόντος, θα είμαι πάρα πολύ σαφής σε αυτό το οποίο θα πω. Θα προτιμούσε σήμερα ο Έλληνας πολίτης να βρίσκεται, στην αιχμή της οποιασδήποτε πολεμικής σύρραξης, θα προτιμούσε να έχουμε αυτή τη στιγμή, που ολόκληρη η Μεσόγειος φλέγεται, θα προτιμούσε να είχαμε χιλιάδες υπερπτήσεις μαχητικών τουρκικών, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες περιόδους;

Θα προτιμούσε να είχαμε τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα από την Τουρκία, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια; Αντί να έχουμε αυτή τη στιγμή την ησυχία που επικρατεί, να έχουμε τουρισμό στα νησιά, αντί να έχουμε μεταναστευτικά ρεύματα. Θα προτιμούσε να μην είχαμε το θαλάσσιο χωροταξικό μας σχεδιασμό, τα θαλάσσια πάρκα, τη Chevron και την Exxon; Διότι όλα αυτά τα οποία σας καταμετρώ και μπορώ να σας μετρήσω και πολλά άλλα, συνέβησαν την τελευταία διετία και την τελευταία διετία εκείνο το οποίο πράττουμε και το πράττουμε με φρόνηση και με σεβασμό στον ελληνικό λαό, -εγώ πάντοτε και για όσο υπηρετώ το Υπουργείο Εξωτερικών, ένα μέλημα έχω να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου και το εθνικό συμφέρον- Θέλω λοιπόν να το πω ότι την τελευταία διετία, ο σκοπός μας είναι χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση -και δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση, το λέω κατηγορηματικά- ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άλλη άποψη του κ. Σαμαρά είναι αυτό, γιατί στην Κύπρο θυμάστε την τελευταία του ομιλία; Είχε αναφερθεί ο κ. Σαμαράς και κάτι έβλεπε από πίσω.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ειδικά λοιπόν για την Κύπρο, μια και αναφέρθηκε. Να σας πω το εξής: Ότι εγώ θεωρώ ως μεγαλύτερο επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τελευταία διετία, την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων για το Κυπριακό, οι οποίες ήταν νεκρές για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, χάρη και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν είμαστε αφελείς. Είναι προφανές ότι δεν θεωρούμε ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα λυθούν τα προβλήματα με την Τουρκία, τα οποία ανατρέχουν δεκαετία. Ο χάρτης, ο οποίος δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Τουρκία, είναι ένας χάρτης ο οποίος κυκλοφορεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Άρα, περιμέναμε την αντίδραση αυτή εκ μέρους της Τουρκίας, την οποία ούτως ή άλλως είχε προαναγγείλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πω, όμως, και δύο πρώην πρωθυπουργοί της παρατάξεως σας, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς, έχει τώρα ένα, ενάμιση χρόνο, οι οποίοι μονίμως έχουν διαφορετική εκτίμηση για τη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα και λένε ότι ουσιαστικά η Ελλάδα έχει αυτή την τακτική γιατί παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ας μας πουν λοιπόν ένα κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο παραχωρήθηκε. Εσείς παρακολουθήσατε τις συζητήσεις. Παρακαλώ λοιπόν να μου πείτε ένα κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο έχει παραχωρηθεί. Εγώ μπορώ να σας πω, από την άλλη πλευρά, τι δεν έχει παραχωρηθεί και τι έχουμε κατακτήσει.

Διότι είναι εύκολο να μιλάς εκ των υστέρων, αλλά καλό θα είναι κάποια στιγμή να αναφέρεσαι και στα δικά σου πεπραγμένα. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα έγινε την τελευταία διετία. Τα θαλάσσια πάρκα έγιναν την τελευταία διετία. Ο μηδενισμός ουσιαστικά των παραβιάσεων από 7.000 ετησίως, έγινε την τελευταία διετία. Η ουσιαστική αποψίλωση μεταναστευτικών ροών έγινε την τελευταία διετία. Αλήθεια, πού ήταν στην πραγματικότητα όλες αυτές οι πολιτικές; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως όμως στη συμφωνία, όπως λένε, για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτω από το τραπέζι, κρυφώς, μήπως, ας πούμε, προετοιμάζεται κάτι το οποίο αργότερα θα σερβιριστεί στον ελληνικό λαό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι σαφής Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη ή πολιτική για οτιδήποτε. Εγώ, με την εμπιστοσύνη που θεωρώ ότι απολαύω από τον Πρωθυπουργό και βεβαίως στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, εγώ είμαι το εκτελεστικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας και στην πραγματικότητα ασκώ την εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της κυβέρνησης και με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μία στιβαρή πολιτική. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι ανάμεσα στις 15 χώρες που καθορίζουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Ελλάδα εξελέγη σχεδόν παμψηφεί. Ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης σε μία πολιτική αρχών, όχι σε μία πολιτική συναλλακτική, όχι σε μία πολιτική η οποία διαιρεί, αλλά σε μία πολιτική, η οποία συνθέτει. Εμείς αυτή τη στιγμή, και θέλω να το πω αυτό, μπορούμε να συνομιλούμε με τη Μέση Ανατολή, μπορούμε να συνομιλούμε με την Αφρική, με εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε ένοπλη σύρραξη και μπορούμε να συνομιλούμε με όρους σεβασμού και ευπρέπειας. Γιατί; Διότι η πολιτική μας δεν ερείδεται σε οποιαδήποτε υποκείμενη σκέψη, σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Εγώ, το τελευταίο πενθήμερο έχω συνομιλήσει με δεκαπέντε Υπουργούς Εξωτερικών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.Όλοι, όλοι μα όλοι, μου μετέφεραν το σεβασμό τους στη στάση της Ελλάδος. Και ο σεβασμός αυτός έχει κερδηθεί και δεν έχει κερδηθεί ούτε με πατριωτικές κορώνες, ούτε στην πραγματικότητα με μια συναλλακτική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη στάση απέναντι στην Τουρκία, μόνο από την πλευρά, από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ακούμε, από την αντιπολίτευση ακούμε κριτική και θα σας το πω και αυτό, ότι έχουμε εγκαταλείψει στους Παλαιστίνιους, ότι έχουμε ταυτιστεί με τους Ισραηλινούς και έχουμε εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι στο πλαίσιο αυτής της πλειοδοσίας που γίνεται σε σχέση με την κριτική περί εξωτερικής πολιτικής, ακούω ταυτόχρονα ότι είμαι φιλοπαλαιστίνιος και οτι είμαι φιλοϊσραηλινός. Η απάντηση είναι σαφής. Είμαι φιλέλληνας. Και η στάση μου αυτή δεν θα πάψει να υπάρχει. Συνομίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, όπως συνομιλώ τακτικά και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής. Είμαι πάρα πολύ σαφής. Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε με το διεθνές δίκαιο. Γιατί θα είναι με το διεθνές δίκαιο; Διότι αν δεν είσαι με αυτό, τότε όταν θα έρθει μια κρίσιμη ώρα δεν θα μπορείς να το επικαλείσαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αν η Αμερική τώρα εμπλακεί στον πόλεμο, γιατί περιμένουμε να δούμε σήμερα τις κινήσεις του Τραμπ; Αυτό πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα; Εμείς θα είμαστε. Θα εμπλακούμε έμμεσα;

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε ενεργό εμπλοκή σε οποιαδήποτε διαμάχη. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Εκείνο το οποίο εμείς θα πράξουμε είναι να φροντίσουμε έτσι ώστε μέσω της θέσης μας, αλλά κυρίως μέσω των πολύ ισχυρών συμμαχιών που διαθέτουμε στην περιοχή, να έχουμε ένα ενεργό και δημιουργικό ρόλο. Ξέρετε, δεν είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι μπορούν να συνομιλούν επί ίσοις όροις, με σεβασμό, με φρόνηση, με όλα τα μέρη. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες και πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες να μπορούν ταυτόχρονα να μιλούν με το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Ιράν, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τον Λίβανο. Δεν είναι πολλές οι χώρες των οποίων το διπλωματικό αποτύπωμα να είναι τέτοιο, έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν ουσιαστική πολιτική. Και αλήθεια, ας σκεφτούμε λιγάκι σήμερα. Σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ανάλογη στιγμή. Και μέσα σε αυτό τον πραγματικό ορυμαγδό η Ελλάδα όχι απλά στέκεται όρθια, αλλά έχει έναν πάρα πολύ ισχυρό λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Θα θέλαμε αντί αυτής της εχέφρονος στάσης να έχουμε μία στάση η οποία θα ήταν επιθετική, να προκαλούμε στην πραγματικότητα αντιπάθειες, αντί να συνθέτουμε συμμαχίες; Όχι. Η στάση αυτή θα μου επιτρέψετε να το πω. Θέλω να είμαι σαφής. Η στάση, η οποία αυτή τη στιγμή θέλει την Ελλάδα να βγαίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι επιθετικός, είναι μία στάση, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για τη χώρα. Επαναλαμβάνω, καμία παραχώρηση στα εθνικά συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι σύνθεση και όχι διαίρεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, να το δούμε και λίγο πολιτικά το θέμα, γιατί σήμερα είναι και μια δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση που έρχεται στη Βουλή η ιστορία της προανακριτικής. Θέλω να κλείσουμε, να μιλήσουμε λίγο πολιτικά. Αφήστε τα εθνικά θέματα γιατί είναι άλλη στάση στα εθνικά θέματα. Πολιτικά γιατί σας έχουν στοχοποιήσει εσάς προσωπικά; Δηλαδή μου έκανε εντύπωση που εχθές ο Σαμαράς, δεν θέλω να το ξανανοίξουμε το θέμα, αλλά μου έκανε εντύπωση γιατί αναφέρθηκε προσωπικά και λέει ας μη ζορίζεται ο Μητσοτάκης, λέει, άλλωστε έχει δίπλα του τον Γεραπετρίτη ο Θεός να βάλει το χέρι του. Γιατί πολιτικά ποια είναι η εκτίμησή σας πολιτικά; Αφήστε τα υπόλοιπα

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω, η εκτίμησή μου είναι πάρα πολύ σαφής. Τα εθνικά θέματα ενεργοποιούν πολύ ισχυρά αντισώματα στο θυμικό των ανθρώπων. Είναι εξαιρετικά εύκολο να μπορεί κάποιος να καθίσταται ευχάριστος στους πολίτες, σηκώνοντας στην πραγματικότητα τα εθνικά ένστικτα των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο, δυστυχώς, αυτού του τύπου η κριτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Διότι η κριτική, η οποία ενέχει στοιχεία είτε απλότητας είτε λαϊκισμού σε οποιοδήποτε πεδίο, μπορεί να είναι μία κριτική, η οποία είναι αρνητική για τη χώρα, στα εθνικά είναι επικίνδυνη. Θα σας πω λοιπόν για το ζήτημα αυτό, έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει την πιο στιβαρή εξωτερική πολιτική, την οποία θα μπορούσε να έχει. Είμαι εξαιρετικά σαφής. Δεν το κάνω επειδή θέλω να υποστηρίξω τη δική μου πολιτική, θέλω να θυμίσω ότι πρόκειται για μία εθνική στρατηγική, η οποία έχει συνέχεια, την προηγούμενη, υπό την προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού είχαμε συμφωνίες οι οποίες μεγάλωσαν και ισχυροποίησαν την χώρα. Είχαμε τη συμφωνία με την Ιταλία, με την Αίγυπτο. Την επέκταση των χωρικών υδάτων.

Προχωράμε καθημερινά για μια πιο δυνατή χώρα. Όμως θέλω να πω αυτό και θέλω να το πω ως Έλληνας πολίτης και όχι ως πολιτικός που ούτως ή άλλως δεν είμαι επαγγελματίας. Όταν αναφερόμαστε στα εθνικά, καλό είναι να μιλούμε με δεδομένα. Το ότι υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι, το ότι υποψιάζομαι ότι στο μέλλον μπορούμε να βρεθούμε να είμαστε υποτελείς, το ότι υποψιάζομαι ότι αυτή τη στιγμή χάνουμε τα ερείσματά μας στη θάλασσα είναι απλώς εικασίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ας διαβάσουμε όλοι το «Συγκρούσεις και Διχασμοί» του Καλύβα για να καταλάβουμε πού έχει οδηγήσει η διαίρεση μεταξύ πατριωτών και προδοτών. Για να το καταλάβουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αυστηρή κριτική δεν αφορά μόνο τον κύριο Σαμαρά, αλλά και τον κύριο Καραμανλή. Θέλω να πω ότι σε όλες τις ομιλίες, πιο θεσμικά βέβαια μιλάει και ο κ. Καραμανλής. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη ομιλία, είπε ο κ. Καραμανλής με το να επιμένουμε στη διατήρηση εξωραϊσμού της εικόνας, οι εταίροι δεν αντιλαμβάνονται την αποθράσυνση της Τουρκίας. Στην ουσία τι λέει; Ότι κρατάμε μια πολύ low profile στάση και η Τουρκία έχει το περιθώριο να σωθεί.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σέβομαι τις απόψεις του κ. Καραμανλή, μπορεί βεβαίως να έχει την άποψή του και να την εκθέτει δημόσια. Οι απόψεις όλων μας τίθενται σε κριτική. Θέλω πάντως να πω ότι εδώ υπάρχουν δεδομένα τα οποία είναι αναντίλεκτα. Η Τουρκία έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικής από το οποίο δεν αφίσταται. Ούτε είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι θα αποστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ο χάρτης, ο οποίος δημοσιεύθηκε, είναι ένας χάρτης, ο οποίος κυκλοφορεί 15 χρόνια. Είχε προαναγγείλει η Τουρκία ότι θα κάνει την ενέργεια στην UNESCO. Δεν έγινε κάτι παραπάνω. Θέλω όμως και πάλι να ρωτήσω, απέναντι στο γεγονός ότι εμείς δημοσιεύσαμε έναν χάρτη με τα απώτατα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που είναι πλέον μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι διεθνές δίκαιο, εν αντιθέσει με αυτό το οποίο κατατέθηκε από την Τουρκία, που είναι μια μη υποχρεωτική αποστολή, η οποία δεν ενέχει και κανένα ειδικό νομικό βάρος. Απέναντι λοιπόν σε αυτά τα οποία συμβαίνουν, ποια είναι τα πραγματικά αντικειμενικά τα οποία στηρίζουν ότι έχουμε υποχώρηση σε ο,τιδήποτε; Εσείς παρακολουθήσατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καταλαβαίνω. Θέλω να μου πείτε λοιπόν ποιο είναι το ένα θέμα στο οποίο έχουμε υποχωρήσει. Εγώ σας είπα συγκεκριμένα. Θαλάσσιο χωροταξικό, Chevron και Exxon, θαλάσσια πάρκα, μηδενισμός των μεταναστευτικών ροών εξ ανατολών, μηδενισμός των παραβιάσεων. Και όλα αυτά σε δύο χρόνια. Eπανεκκίνηση του Κυπριακού με μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί επιτέλους, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ να έχουμε μια πρόοδο. Θα έχουμε την πενταμερή για το Κυπριακό στο τέλος Ιουλίου. Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία ούτε από μόνα τους και ήρθαν, θα το επαναλάβω γιατί πολλές φορές η κριτική που εύκολα γίνεται από ένα βήμα όταν φτάνεις σε θέση να λαμβάνεις αποφάσεις, είναι πολύ πιο δύσκολη. Θέλω λοιπόν να πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη δυσκολότερη μεταπολεμική φάση της παγκόσμιας ιστορίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω, Υπουργέ, με αυτά που είπατε ότι θα ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη κουβέντα, γιατί δύσκολα μιλάτε. Δύσκολα ανοίγετε τα χαρτιά σας και για θέματα και εσωτερικά, αλλά είναι και αυτή η περίοδος που λέτε ότι είμαστε στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν μεγάλη μου χαρά.

18 Ιουνίου, 2025