Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Jan Eliasson, ο οποίος, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, επικοινώνησε με τον κ. Βενιζέλο, υπό τη διπλή του ιδιότητα ως Υπουργού Εξωτερικών και Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και ο Eliasson αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, υπό το φως των πρόσφατων επισκέψεων αμφοτέρων στη χώρα. Ο κ. Eliasson μετέφερε την ανησυχία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και αναφέρθηκε στις συζητήσεις περί αποστολής διεθνών παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας και ότι οι λύσεις που θα υιοθετηθούν θα πρέπει να είναι πολιτικές και διπλωματικές. Διαβεβαίωσε δε τον κ. Eliasson ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη θα προσφέρει κάθε δυνατή συνδρομή σε ενδεχόμενη αποστολή παρατηρητών στην περιοχή.
Επίσης, ο κ. Eliasson ανέπτυξε συνοπτικά στον κ. Βενιζέλο την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον ευχαρίστησε για τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην αφρικανική χώρα.
18 Μαρτίου, 2014